NAJGORI SMO U EU Hrvati pukli pa priznali da im je ekonomija propala, jedva krpe kraj s krajem

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2020, 19:22

"NAJGORI SMO U EU" Hrvati "pukli" pa priznali da im je ekonomija propala, jedva "krpe kraj s krajem"

Koronakriza je znatno raširila pesimizam među hrvatskim građanima, pokazuje istraživanje koje je sprovela EU

, čije rezultate prenosi zagrebački Institut za javne financije (IJF).

Iako je rad od kuće tokom koronakrize za mnoge postao delom normalan, u Hrvatskoj se jako raširio strah od gubitka posla, kao i od daljeg urušavanja finansijske situacije, komentariše Predrag Bejaković u novom Aktualnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osvrtu IJF-a, pod nazivom "Uticaj koronavirusa na život i rad građana u EU". Hrvatska je tako, uz Grčku, članica EU u kojoj među građanima vlada najveći strah od pogoršanja finansijske situacije, pokazalo je istraživanje Eurofounda, koje je sprovedeno tokom jula.

Uz to, Hrvati se u EU najviše žale da jedva sastavljaju kraj s krajem, odnosno početak i kraj mjeseca. U julu je, naime, 23 odsto ispitanika u Hrvatskoj izveštavalo o velikim teškoćama s prevazilaženjem početka i kraja meseca. S druge strane, samo je devet odsto hrvatskih ispitanika očekivalo da će se njihova finansijska situacija u naredna tri meseca popraviti. Poređenja radi, u Estoniji je s optimizmom u svoju finansijsku budućnost tada gledalo 24 odsto ispitanika, a u Litvaniji 18 odsto, primećuju u Institutu za javne financije.

- Prema ovom izveštaju, građani Hrvatske navode znatne finansijske i egzistencijalne probleme, takozvano krpanje kraja s krajem, koje je gotovo najviše u EU, vrlo su pesimistični u pogledu svoje buduće finansijske situacije i slabo veruju u nacionalnu vladu i EU - ocienio je Bejaković u Aktualnom pregledu.

Bejaković smatra da građani nisu dovoljno upoznati sa svime što se na nacionalnom i europskom nivou radi kako bi im se pomoglo tokom koronakrize. Stoga preporučuje usvajanje jasne komunikacijske strategije, kao i podsticanje europske solidarnosti.

- Time bi se verovatno i u Hrvatskoj moglo povećati poverenje u vladu na nacionalnom i EU nivou, koje je zasad vrlo nisko - poručuje Bejaković.

Istraživanje Eurofounda otkriva još neke zanimljivosti. Primera, poređenje odgovora prve runde istraživanja iz aprila, kada je praktično cela EU bila zatvorena, i odgovora iz julskog kruga istraživanja pokazuje da je na tržištu rada u EU znatno pogoršan položaj mladih. Nadalje, rezultati ukazuju na to da su u jeku koronakrize bez posla češće ostajale žene nego muškarci, kao i da je, uprkos radu od kuće, narušena usklađenost poslovnog i privatnog života.

Znatno je veća opasnost od gubitka posla kod samozaposlenih nego kod zaposlenih osoba, navode u IJF-u, pozivajući se na istraživanje. Također, puno je veća opasnost od gubitka posla kod osoba sa srednjom školom ili nižim stupnjem obrazovanja. S druge strane, ističu u IJF-u, najmanju verojatnost da će izgubiti posao imaju muškarci u dobu od 35 do 49 godina i visokoobrazovani radnici.

- Na nivou cele EU najvažniji je zaključak da su, zbog vrlo negativnog uticaja koronavirusa, snažno povećane međugeneracijske i rodne nejednakosti - zaključuje Bejaković u Aktualnom osvrtu.

Inače, drugi krug istraživanja je Eurofound sproveo u julu na području cele EU, a rezultate je objavio krajem septembra. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 87.477 ispitanika, a sprovedeno je e-anketiranjem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.