Mrkonjić: Novi zakon prekretnica u energetici

Izvor: TvojPortal.com, 21.Jul.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Novi zakon prekretnica u energetici

/bizlife.rs/ Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić izjavio je danas da predlog novog zakona o energetici predstavlja prekretnicu u razvoju energetike Srbije, jer će doprineti liberalizaciji svih segmenata energetskog tržišta u Srbiji.


Novim rešenjima se nastavlja harmonizacija energetskog zakonodavstva sa standardima EU, rekao je Mrkonjić, predsatavljajući Predlog zakona o energetici >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u Skupštini Srbije.
Najavažnija novina je liberalizacija svih segmenata energetskog tržišta rekao je Mrkonjić i dodao da su “sve grane srpske energetike novim zakonom otvorene za slobodno ulaganje i za otvorenu tržišnu utakmicu.”
“Ojačali smo ulogu Agencije za energetiku i nastojali smo da kroz novi zakon stvorimo mogućnost za reformu i restrukturiranje energetskog sektora”, rekao je Mrkonjić.
On je dodao da su osnovni ciljevi tog zakona povećanje sigurnosti isporuke energije i energenata, dalji razvoj energetskog tržišta kroz povećanje konkurentnosti, pojednostavljenje procedure radi lakšeg ulaganja u energetiku, kao i povećanje investiranja u obnovljive izvore energije.
“Ovaj zakon ne donosimo zbog Evrope već zbog građana Srbije”, rekao je Mrkonjić i dodao da je u sektoru energetike Srbije započeo veliki investicioni ciklus u kome će biti uposlena domaća preduzeća.
Novi zakon će posvetiti veliku pažnju realizaciji novih investicija rekao je on i dodao da će investitorima biti garantovana veća pravna sigurnost za ulaganje.
Tržište gasa, kako je istakao, biće bolje uređeno sa pravom pristupa trećih strana, obnovljivi izvori energije su takođe prioritet, rekao je Mrkonjih. On je podsetio da je tržište naftnih derivate u Srbiji liberalizovano od početka ove godine i da vlada Srbije više ne određuje cene derivate.
*izvor: www.tanjug.rs

politikaSrbijamrkonjićZakon o energeticimilutinprekretnica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.