Mrkić: Spoljnopolitički kurs se neće menjati

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Spoljnopolitički kurs se neće menjati

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je danas da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima pozitivne posledice po srpsku privredu i precizirao da usklađivanje stavova sa Evropskom unijom neće značiti promenu spoljnopolitičkog kursa Srbije.

- Stupanjem na snagu SSP Srbija postala je deo jednog integralnog sistema koji je svojstven samo EU- rekao je šef srpske diplomatije za "Danas".

- Posledice po našu privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su mnogobrojne i pre svega pozitivne, posebno sa stanovišta plasmana stranog kapitala, ali i političko - psihološki ima nemerljiva dejstva - rekao je Mrkić.

Upitan da li će usklađivanje stavova u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU podrazumevati i određene izazove i izmene u spoljnopolitičkom kursu, Mrkić ističe da se kurs se neće menjati.

- Kurs se neće menjati, jer da je i do sada bio različit, ne bismo ni dobili datum za pregovore o učlanjenju. Mi nemamo problema sa spoljnopolitičkim prioritetima, jer pre svega vodimo proevropsku politiku u smislu jačanja integracija sa svim delovima našeg kontinenta - rekao je Mrkić.

Na pitanje da li se već razmatra ko će biti predstavnici Srbije u telima koja će pratiti sprovođenje sporazuma i o kojim je telima reč, ministar spoljnih poslova kaže da nema potrebe za stvaranjem bilo kakvog novog nadzornog mehanizma.

- Sve potrebne radnje će biti obavljene u postojećim institucijama sistema - dodao je on.

Kada je reč o predlogu Zakona o spoljnim poslovima, Mrkić kaže da bi on trebalo da ovog meseca bude usvojen na sednici Vlade a da će se zatim po kratkom postupku naći pred poslanicima Narodne skupštine Srbije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkić: SSP dobar za srpsku privredu

Izvor: RTS, 08.Sep.2013

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima pozitivne posledice po srpsku privredu, ocenjuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić. Spoljnopolitički kurs Srbije se neće menjati, poručio šef srpske diplomatije. ..Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.