Možete li se odreći plastičnih kesa?

Izvor: JavneVesti.com, 27.Nov.2013, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možete li se odreći plastičnih kesa?

Možete li zamisliti svakodnevni život bez plastičnih kesa? Ja mogu. Sanjam o takvom životu. A zašto baš o tome sanjam, možda se pita neko? Statistika pokazuje da prosečni stanovnik EU svake godine upotrebi prosečno oko 500 kesa, od kojih većinu samo jednom. Takođe, na prostoru neke od republika nekadašnje SFRJ se za godinu dana potroši nešto manje od milijardu plastičnih kesa.

Svakodnevno nas u supermarketima prodavačice pitaju da li želimo plastičnu kesu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakuju u istu tu kesu. I to svi uglavnom zdušno prihvatamo, ne pravimo problem, uzimamo kese svuda gde nam ih daju, često i ne razmišljajući o tome da li nam je kesa stvarno potrebna. Zapitajte se samo koliko puta vam se desilo da recimo u pekari kupite pecivo, da vam ga zapakuju u kesu, koju ste koristili svega pola minuta, do prve kante za đubre, gde ste je bacili i nastavili da uživate u užini duž ulice? Zar to pecivo nije moglo isto tako u ruci i da se iznese iz radnje?


Razlozi za ovoliku potrošnju su višestruki, prvenstveno jer se zbog niske proizvodne cene besplatno distribuiraju skoro svuda, pa su potrošači stekli lošu naviku da više ne nose sopstvene i da nekotrolisano uzimaju kese u radnjama. One bi posle vrlo kratkog vremena upotrebe (u proseku 12 minuta) u najboljem slučaju trebalo da završe na nekoj kontrolisanoj deponiji. Međutim, kako su takve deponije na ovim prostorima rasprostranjene koliko i nalazišta nafte, često nam se dešava da ih sretnemo u prirodi. Njihova najčešća upotreba nakon supermarketa je u funkciji pakovanja smeća, čime se stvara drugi problem, odnosno usporavanje njegove razgradnje na deponiji jer je upakovano u nerazgradivu plastičnu kesu.


Naravno, neko će sada odgovoriti krupnim slovima: RECIKLAŽA! Ali pogledajmo realnosti u oči. To je višestruk problem. U suštini kese se mogu reciklirati, ali je zbog njihove male težine i drugih osobina proces prikupljanja, pranja i obrade mnogo skuplji od proizvodnje nove plastične kese. Pošto sistem odvajanja otpada na ovim prostorima ne funkcioniše, a ekološka svest građana nije na zavidnom nivou, direktna posledica ogromnog broja plastičnih kesa je vidljiva na svakom koraku. Reke su pune kesa, često ih vidimo nanizane na drveće i rastinje uz vodotoke, ali i uz saobraćajnice.
Osim toga što se one same i đubre u njima sporo razgrađuju i što nam prljaju okolinu, uticaj na životinjski svet je takođe itekako prisutan. Veliki broj životinja ugine tako što pojede ili se upetlja u plastičnu kesu. Da li vam ih je bar malo žao?
 

Uviđa li još ko problem neumerene i bahate upotrebe prostih, plastičnih kesa? Postoji li rešenje? Za sada je u svetu primenjeno nekoliko pokušaja rešenja problema i idu od toga da se strogo standardizuju dimenzije kesa pa da njihova praktična upotreba bude ograničena, preko plaćanja dodatnih taksi ili uvođenja nekih stimulativnih mera, do potpune zabrane upotrebe plastičnih kesa. Meni lično se najviše dopada irski model iz 2001. godine. Irska je vrlo efikasno rešila ovaj problem tako što je uvela posebnu taksu na plastične kese, čime one više nisu bile besplatne. Građani plaćaju oko 15 eurocenti po kesi. Nakon dve godine, kao rezultat uvođenja ove takse, broj plastičnih kesa upotrebljenih u Irskoj je opao za 90 %.
Jednostavno, ako bi kese i kod nas počele da se naplaćuju, ljudi bi prestali da se razbacuju i racionalnije bi ih koristili. U Vranju, gradu na jugu Srbije, je pre nekoliko godina bilo pokušaja zabrane upotrebe ovih kesa i prelazak na stare dobre papirne, ali ideja nikad nije zaživela u praksi zbog nedovoljne političke volje.


U svakom slučaju, dok se ne osvestimo, kolektivno ne uvidimo problem i ne prihvatimo rada na rešenju, autor ovih redova vas poziva da se zamislite gde sve koristite plastične kese i da li je njihova upotreba neophodna? Da li su čak stvarno toliko čiste i zdrave, pa u njima često čuvate razne namirnice, da se ne ohlade, osuše, ukvare, umirišu... Kad već imate svoju omiljenu majicu, često i brendiranu, zašto ne nabavite i omiljenu torbu, koju takođe možete lako brendirati? Stvarno ih ima raznih, koje prazne zauzimaju vrlo malo mesta i često staju u džep. A ako ste malo i kreativni, možete i sami dizajnirati vaš unikatni model torbe, koju ćete kasnije ponosno nositi u kupovinu.
Na kraju, da se razumemo, ne pozivam nikog da odustane od upotrebe plastičnih kesa. Svestan sam da bi to bile radikalne mere. Ali bar budite malo racionalniji prilikom korišćenja i poštujte prirodu u kojoj živite.


Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.