Izvor: B92, 18.Dec.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monti: Severnjaci prave podele u EU

Rim -- Italijanski premijer Mario Monti je pozvao evropske političare da paze da ne izazovu podele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu.

Monti je rekao da bi evropski odgovor na dužničku krizu "trebalo da bude utemeljen na dugoročno održivom pristupu, a ne samo da hrani 'kratkotročnu glad za strogošću u nekim zemljama'", čime je očigledno mislio na Nemačku.

"Kako bismo pomogli da se Evropa gradi na način koji ujedinjuje, a ne deli, ne možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopustiti da kriza u evrozoni stvori razdor između 'vrednog severa' i navodno zločestog juga", rekao je Monti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, pod pritiskom Bundesbanke da prisili prezadužene zemlje evrozone na reforme i da za izlaz iz krize primene mere štednje, prednjačila u zauzimanju da se automatski uvedu sankcije za budžetske "grešnike" u evrozoni.

To je izazvalo zabrinutost da bi preterano stezanje kaiša u južnim zemljama moglo da njihove privrede dovede u negativnu spiralu bez izgleda da rastom izađu iz krize dok bi na uspešnijem severu to podsticalo nezadovoljstvo prema jugu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Monti: Sjevernjaci prave podjele u EU

Izvor: Capital.ba, 18.Dec.2011

RIM,  Italijanski premijer Mario Monti je pozvao evropske političare da paze da ne izazovu podjele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu, javljaju agencije. Monti je rekao da bi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.