Moj zadatak je da pružim podršku Srbiji na putu kao EU

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moj zadatak je da pružim podršku Srbiji na putu kao EU"

Nemačka danas slavi državni praznik ujedinjenja, kada su se 3. oktobra 1990. godine ujedinile Demokratska Republika Nemačka i Savezna Republika Nemačka.

Tim povodom, gost jutarnjeg programa Prve televizije bio nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, u svom prvom intervjuu za srpske medije.

"Zadovoljstvo mi je što sam ovde i drago mi je što sam u Beogradu. Danas je dan nemačkog jedinstva, biće veliko slavlje u Berlinu, ali to ćemo obeležiti u Beogradu. Tradicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se taj dan obeležava prijemom u rezidenciji“, rekao je Šib.

Ujedinjenju Nemačke prethodio je pad Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine, a veliku ulogu tada je odigrao i predsednik SSSR Mihail Gorbačov.

"U retrospektivi proces nemačkog ujedinjenja izgledao je kao neko čudo. Svim Nemcima je to bilo veliko iznenađenje. Bilo je dosta ljudi koji su prepoznali znakove pored puta, a svakako smo dužni zahvalnost Gorbačovu, ali saveznom kancelar Helmutu Kol, koji je preopoznao je da je to trenutak. Niko na to nije računao, a to se desilo“, ističe Šib.

Nemački ambasador se osvrnuo i na ulogu njegove države.

"Nemačka nije samo osnivač EU, već i motor EU. Mi smo iz tog razlog angažovani u Evropi . Smatram da je važno reći da je moj zadatak da pružim podršku Srbiji na njenom putu kao EU, a tu spada i rešavanje kosovskog pitanja. To je blisko povezano. Svakako vidimo budućnost Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u EU. Kao u svakom udruženju, morate ispuniti uslove kako bi se pridružili. To je sada zu toku, a to nije jednostavno. Pre svega u oblasti vladavine prava, a mi smo tu da daomo podršku Srbije“, rekao je Šib.

Nemački ambasador istakao je da mu je izazov to što je u Beogradu.

"To je svakako nagrada i izazov. Sa zemljama sa kojima nemate zanimljivih tačaka za razgovoro onda to nije izazov. Srbija se nalazi na putu ka članstu u EU, a moram da priznam da sam se i lično iznenadio koliko su bliski odnosi u duhu uzajmnog poverenja i da Nemačka ovde igra dobru ulogu, da smo zaista partneri“, zaključio je Tomas Šib.

Opširnije u video-prilogu:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić sa Šibom: O saradnji,reformama, evrointegracijama...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić primila je danas u kurtoaznu posetu ambasadora Nemačke Tomasa Šiba, a teme sastanka bile su dalje unapređenje ekonomske saradnje, proces evrointegracija Srbije i značaj regionalnog povezivanja...Brnabić je poželela dobrodošlicu novom ambasadoru i zahvalila na dosadašnjoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.