Mogućnost promene holandskog stava

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost promene holandskog stava

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić nije isključio mogućnost da Holandija promeni stav oko približavanja Srbije Evropskoj uniji, posle podnošenja izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku početkom decembra.

Ljajić je u kazao da "po prvi put postoje signali promene tog stava", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali da ne treba očekivati previše da će do povoljne ocene doći "automatski i zvanično" iz Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

"Ono što jeste promena je da je holandska vlada lopticu do sada prebacivala na parlament. Sada, medjutim, u parlamentu postoje tri političke grupacije koje su rekle da ima napretka u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom i da holandsko Ministarstvo spoljnih poslova može promeniti svoj stav, ukoliko izveštaj Bramerca bude pozitivan", rekao je Ljajić .

Ljajić je ocenio da će izveštaj glavnog tužioca biti najpozitiviniji koji je Bramerc do sada predstavio Savetu bezbednost UN pa je uveren da u njemu neće biti nijedne od zamerki koje su ranije isticane.

"Pozitivniji izvestaj je nemoguće predstaviti. Nadam se da će to dodatno ohrabriti i politicke stranke u holandskom parlamentu što će uticati i na definitivnu promenu stava te države", ukazao je Ljajić.

Srpskim bezbednosnim službama, je po Ljajiću, odato priznanje iz svih političkih i bezbednosnih struktura za ono što se čini na pronalaženju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

To je, dodao je Ljajić, učinjeno i iz samog tužilaštva Haškog tribunala koji je ocenio da je nedavna "poseta Bramerca bila realno više nego uspešna".

"Sada smo podvukli crtu i nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, od 1838 zahteva nemamo nijedan na koji nije odgovoreno pozitivno", naveo Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta je dodao da je Bramerc više nego zadovoljan onim što je čuo, video i što mu prezentirano.

Iste ocene dobijene su, podsetio je Ljajić, i od stranih službi bezbednosti sa kojima Srbija saradjuje u razmeni informacija radi lociranja dvojice optuženika.

"Holandija je u tom pogledu ostala prilično usamljena", naveo je Ljajić, koji je i član Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca.

Ljajić je obasnio da po ovdašenjem, ali i tumačenju Haškog tribunala, "puna saradnja" znači postojanje političke volje, odlučnosti, profesonalnost službi koje rade na lociranju haškog optuženika, saradnju u domenu dokumentacije, arhive, svedoka.

Srbija, u svemu tome iskazuje "punu saradnju", istakao je Ljajić.

"Bramercov izveštaj verovatno neće sadržavati sintagmu puna saradnja, ali će sadržavati sve ono što je Srbija učinila i što čini na hapšenju preostala dva haška optuženika", rekao je Ljajić, ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije.

Ljajić je takodje izneo da se u vezi hapšenja Mladića i Hadžića, više niko ne plaši da otvoreno kaže da Srbija to mora da uradi, kao što niko više ne dovodi u pitanje odlučnost i profesionalnost domaćih službi bezbednosti.

Oko hapšenja Mladića i Hadžića nema mesta bilo kakvim kalkulacijama i ta priča bi, bila završena mnogo ranije da nije bilo raznih pritisaka domaće javnosti i medjunarodne zajednice, zaključio je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.