Moguć sporazum Hrvatske i Slovenije

Izvor: B92, 03.Okt.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć sporazum Hrvatske i Slovenije

Ljubljana -- Slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel ocenio da je moguće postići bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom sporu mimo arbitraže.

On je dodao da je sporazum ove dve zemlje donet pod pritiskom SAD.

U razgovoru za nedeljnik "Reporter" koji prenosi Hrvatska televizija Rupel je arbitražni sporazum s Hrvatskom nazvao jednom od hipoteka dosadašnje vlade Boruta Pahora.

Podsetivši da se opozicija s Janšom na čelu suprotstavljala arbitražnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumu koji je razdvojio pitanje graničnog spora od hrvatskih pristupnih pregovora sa EU, Rupel je rekao da diplomatske beleške koje je nedavno otkrio Vikiliks otkrivaju da je premijer Pahor pristavši na arbitražu popustio američkim pritiscima. Amerikanci su sve vreme Hrvatskoj davali prednost, izjavio je Pahor.

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije, koji su potpisali premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor i koji je ratifikovan u oba parlamenta, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu, predviđa da granični spor reši petočlani arbitražni sud, ali ima i klauzulu po kojoj bi se arbitraža mogla prekinuti ako obe strane postignu međusobni bilateralni sporazum.

Hrvatski pristupni sporazum sa EU moraće da ratifikuje i slovenački parlament.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pahor: Moguće rešenje spora Slovenija i Hrvatske

Izvor: S media, 03.Okt.2011

Slovenački premijer Borut Pahor, pristavši na arbitražu, popustio američkim pritiscima. Amerikanci su sve vreme Hrvatskoj davali prednost, izjavio je on. ..Arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske donet je pod pritiskom SAD, izjavio je bivši slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, ocenivši...

Nastavak na S media...

Pahor pod pritiskom Amerikanaca pristao na arbitražu!?

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2011, 00:29

ZAGREB - Bivši slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel tvrdi da je arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske donesen pod pritiskom Amerikanaca, te da je u pregovaračkom procesu Amerika "sve vrijeme davala prednost Hrvatskoj".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.