Pahor: Moguće rešenje spora Slovenija i Hrvatske

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Moguće rešenje spora Slovenija i Hrvatske

Slovenački premijer Borut Pahor, pristavši na arbitražu, popustio američkim pritiscima. Amerikanci su sve vreme Hrvatskoj davali prednost, izjavio je on.

Arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske donet je pod pritiskom SAD, izjavio je bivši slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, ocenivši da je još uvek moguće postići bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom sporu mimo arbitraže.

U razgovoru za nedeljnik "Reporter" koji prenosi Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << televizija Rupel je arbitražni sporazum s Hrvatskom nazvao jednom od hipoteka dosadašnje vlade Boruta Pahora.

Rupel bi ponovo mogao postati ministar spoljnih poslova, ako na prevremenim izborima 4. decembra pobedi Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Srpska imovina blokirana u Hrvatskoj

Josipović: Zakon nema svrhu

Hrvati negiraju zločine

Podsetivši da se opozicija s Janšom na čelu suprotstavljala arbitražnom sporazumu koji je razdvojio pitanje graničnog spora od hrvatskih pristupnih pregovora sa EU, Rupel je rekao da diplomatske beleške koje je nedavno otkrio Vikiliks otkrivaju da je premijer Pahor, pristavši na arbitražu popustio američkim pritiscima. Amerikanci su sve vreme Hrvatskoj davali prednost, izjavio je Pahor.

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije, koji su potpisali premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor i koji je ratifikovan u oba parlamenta, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu, predviđa da granični spor reši petočlani arbitražni sud, ali ima i klauzulu po kojoj bi se arbitraža mogla prekinuti ako obe strane postignu međusobni bilateralni sporazum.

Hrvatski pristupni sporazum sa EU moraće da ratifikuje i slovenački parlament.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.