Mogerini na Kubi: Novo razdoblje u odnosima sa EU

Izvor: N1 televizija, 04.Jan.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini na Kubi: Novo razdoblje u odnosima sa EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je u Havani, gde se sastala s ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigezom, da je istorijski sporazum o saradnji između Kube i EU, ratifikovan u novembru, otvorio put snažnijim privrednim odnosima.

Mogerini i Rodriguez ocenili su da je Sporazum o političkom dijalogu i saradnji novo poglavlje u odnosima dveju strana.

"Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << daje nove potencijale u području saradnje, trgovine, ulaganja i političkog dijaloga", kazala je Mogerini novinarima pre početka sastanka.

"Ovo je primer dobre volje i uzajamnog poštovanja, koji će dovesti do razumevanja i uzajamno korisnog napretka na svim područjima uprkos našim razlikama", rekao je Rodrigez.

"Želela bih da kažem koliko cenim jako konstruktivan dijalog koji smo do sada uspeli da uspostavmo na neformalnom nivou, utemeljen na uzajamnom poštovanju, u pogledu ljudskih prava", napomenula je Mogerini.

Na početku posete u sredu, Mogerini je kritikovala politike koje žele da izoluju Kubu i "zatvore vrata", što su kubanski analitičari protumačili kao indirektnu kritiku SAD-a.

Države članice EU najveći su investitori na Kubi, na čelu sa Španijom, Francuskom i Italijom, a EU je drugi trgovinski partner. Iz Evropske unije dolazi i 30 odsto turista na Kubi.

EU je počela da jača odnose s Kubom na tragu poboljšanja odnosa između SAD-a i Kube, koje je počeo bivši američki predsednik Barak Obama, a koje sadašnji predsednik Donald Tramp dovodi u pitanje.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.