Mogerini i Brnabić u Briselu: Članstvo u EU prioritet Srbije

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Brnabić u Briselu: Članstvo u EU prioritet Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić prenela je u Briselu visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

"Srbija istovremeno ostaje spremna da podrži sve zemlje zapadnog Balkana u njihovim naporima da postanu članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << EU, iako verujemo da svako treba da ide svojim tempom", rekla je Brnabić tokom kratkog bilateralnog susreta sa šeficom evropske diplomatije.

Brnabić boravi u radnoj poseti Briselu i biće gost na radnoj večeri koju Mogerini organizuje za predsednike vlada "zapadnobalkanske šestorke", kojoj će prisustvovati i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Mogerini je tokom sastanka s Brnabić kazala da je sledeća godina ključna za evropsku perspektivu regiona i da je ubrzanje tog procesa jedan od njenih prioriteta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Srpska premijerka je rekla da je za Srbiju "izuzetno važna poruka" predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da su Srbija i Crna Gora lideri zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija i da će biti usvojena strategija za jihovo uspešno pristupanje Uniji do 2025. godine, dodaje se u saopštenju.

"To je pozitivan znak za ceo region jer jedino stabilan region Zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti EU, što je u današnje vreme ključno. Bez stabilnosti nema razvoja", izjavila je Brnabić.

Kako se navodi, ona je kazala Mogerini da je nastavak dijaloga s Prištinom suštinski važan i da se Srbija nada da će taj dijalog pod okriljem EU biti intenziviran. Navela je da je za Srbiju "posebno važno da se obezbedi formiranje Zajednice srpskih opština" i da ne dolazi do smanjenja uloge i funkcije misije EULEKS, jer je njena podrška od izuzetnog značaja za nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je dodala da se Srbija nada otvaranju novih pregovaračkih poglavlja u prvoj polovini 2018. godine, tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU, navodeći da je Beograd postigao "značajne rezultate u pregovaračkom procesu", piše u saopštenju.

Predsednica srpske Vlade izjavila je za RTS posle razgovora sa šeficom evropske diplomatije da sa Federikom Mogerini ima uvek prijatne sastanke, jer je reč o osobi "koja stvarno puno vremena i energije ulaže u pitanja Zapadnog Balkana i koja je fer prema Srbiji".

Mogerini je pre radne večere imala kratke bilateralne razgovore sa svakim od šest premijera. Ona je prvo razgovarala s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, potom s premijerkom Srbije Anom Brnabić, makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, predsednikom crnogorske Vlade Duškom Markovićem, a zatim i sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.