Mogerini: Poteškoće, ali napredak u pregovorima

Izvor: B92, 21.Feb.2019, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Poteškoće, ali napredak u pregovorima

Brisel -- Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je za "Politiko" da, uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

Mogerini je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da "ne bi mogla da zaboravi" rad na Balkanu.

"Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončanju spor koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trajao više od dve decenije. I uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova, kako bismo jednom i za svagda okončali doba balkanskih sukoba", rekla je Mogerini.

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, ona je naglasila da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu koji bi, kako je rekla, predstavljao "noćnu moru".

"I on se i dalje u potpunosti poštuje, uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa", rekla je ona. Govoreći o migracijama, Mogerini je istakla da do 2015. godine Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i u spašavanju života na Sredozemnom moru.

"Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg ikada plana za privatne investicije u Africi", rekla je Mogerini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.