Mogerini: Počinje novo poglavlje BiH na evropskom putu

Izvor: Cafe.ba, 01.Jun.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Počinje novo poglavlje BiH na evropskom putu

BRISEL - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, koji je danas stupio na snagu i to sedam godina nakon parafiranja, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocijenila je kao početak novog poglavlja za zemlju na evropskom putu.

Mogerini naglašava da su sada potrebni politička jasnoća, odlučno djelovanje i stvarni, koordinirani napori institucija na svim nivoima >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << na izradi i sprovođenju reformskog programa.

Visoka predstavnica je upozorila da će BiH morati da pokaže opipljive rezultate da bi Savjet EU u budućnosti razmotrio zahtev za članstvom, a stupanje na snagu Sporazuma pozdravio i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Johanes Han.

Sporazum o stabilizoaciji i pridruživanju je nova generacija sporazuma koje je EU namjenila za zemlje jugoistočne Evrope, države bivše Jugoslavije, bez Slovenije, plus Albanija, podsjeća Hina.

Savjet Evropske unije za opšte poslove usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju ŠP-a sa BiH, koja ga je parafirala još 2008. godine, čime je počela primjena samo trgovinskog dijela tog sporazuma, ali ne i politički dio koji tretira pridruživanje i članstvo u evropskoj porodici.

Stupanjem Sporazuma na snagu praktično znači da se od tog datuma državi potvrđuje status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a sve do sada je bio "na čekanju" zbog unutrašnjih svađa i nesposobnosti lokalnih političara da ispune preduslove na kojima se insistiralo iz Brisela.

Sporazum predstavlja okvir za odnose Unije i BiH i njime se postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje", saopšteno je iz Brisela, uz napomenu da se tim dokumentom "utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Mogerini: Počinje novo poglavlje BiH na evropskom putu

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2015

BRISEL - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, koji je danas stupio na snagu i to sedam godina nakon parafiranja, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocijenila je kao početak novog poglavlja za zemlju na evropskom putu...Mogerini naglašava...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.