Mogerini: Nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu

Izvor: JUGpress.com, 04.Maj.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu

BRISEL

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je, uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, na pogoršanje uslova rada novinara, i opadanje slobode govora i slobode medija širom sveta.

Foto: europa.eu

“Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu svih nas. Odajemo poštu novinarima u Evropi i širom sveta koji su izgubili živote dok su se bavili svojom profesijom”, pozvala je visoka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << predstavnica, prenosi Evropska služda za spoljne poslove.

Mogerini je pozvala sve države da osude nasilje nad novinarima i preduzmu korake za poboljšanje bezbednosti novinara, posebno za novinarke, kao i da kazne odgovorne za nasilje.

Ona je kazala da se EU zasniva na vrednostima demokratije, ljudskim pravima i vladavini prava, na slobodnim i pluralističkim medijima, što je sadržano u Povelji EU o osnovnim pravima.

Sloboda govora igra ključnu ulogu u jačanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti, navodi Mogerini u saopštenju i dodaje da je nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu.

“Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i van njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društa, i oni nose veliku odgovornost da javnosti garantuju proverene i tačne vesti”, kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je poštovanje slobode medija sastavni deo politike i razvojnih programa EU i dodala da su evropski zakoni, politike i instrumenti smišljeni tako da jačaju slobodu govora i poboljšaju transparentnost, kredibilitet i raznovrsnost informacija na internetu.

Po njenim rečima, EU će nastaviti da finansira odabrane projekte u trećim zemljama u cilju poboljšanja kvaliteta novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode govora.

Mogerini je navela da će EU uporno osuđivati nasilje nad novinarima i boriti se protiv zakona, regulativa i političkog pritisaka koji ograničavaju slobodu reči.

Dodala je da će Brisel preduzeti konkretne mere za sprečavanje i odgovor na napade na novinare i blogere.

“Danas ponovo potvrđujemo odlučnost EU da i dalje štiti i jača slobodu mišljenja i slobodu izražavanja, kao pravo koje svako treba da ostvaruje bilo gde, zasnovano na principima jednakosti, nediskriminacije, univerzalnosti, kroz bilo koje medije, kroz naše granice (EU) i šire”, navela je ona.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.