Mogerini: Balkanu je mesto u srcu Evrope

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Balkanu je mesto u srcu Evrope

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedemo ceo Balkan u EU, poručila je Mogerini.
"Ovo umetničko delo je divan poklon Briselu i dovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkan tamo gde on i pripada - u srce Evrope", poručila je Federika Mogerini.

Federika Mogerini je prestavljajući mural pod nazivom "Samo se srcem dobro vidi", delo bosanskohercegovačkog umetnika Rikarda Druškića, ocenila da će ovo umetničko delo, koje se nalazi u samom centru Brisela, neposredno pored istorijskog Grand Plasa, biti važan podsetnik za građane i institucije EU da završe posao ujedinjenja evropskog kontinenta.
"Kada je reč o Zapadnom Balkanu mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedemo ceo Balkan u EU. To je sledeći korak", poručila je Mogerini.
Visoka predstavnica je ocenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana. 
"Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih sedam meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU", zaključila je Mogerini.

U Evropskoj komisiji navode da je novi mural koji je osvanuo na ulicama Brisela posvećen ljudima sa Zapadnog Balkna i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama. 
Autor dela Rikardo Druškić kaže da je za njega to prilika da predstavi sebe, ali i zemlju i region iz koga dolazi u "drugačijem , lepšem i pozitivnijem svetlu".
Mural je finansiran od strane EU, grada Brisela i tradiconalnog brisleskog festivala balkanske kulture Balkan trafik. On predstavlja deo Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkna. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljen mural u Briselu: Balkanu je mjesto u srcu Evrope

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2019

BRISEL - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Brisel: Mural za Zapadni Balkan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2019

U centru Brisela je otkriven mural posvećen građanima Zapadnog Balkana. Mural je finasiran od strane EU, grada Brisela i tradiconalnog brisleskog festivala balkanske kulture “Balkan Trafik” koji se održava jednom godišnje u aprilu. Ovo je dio "Nedjelje kulture EU - Zapadni Balkan" koju organizuje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.