Miščević:Sad bolje razumemo gde smo

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević:Sad bolje razumemo gde smo

Nakon završetka skrininga pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU, Srbija priprema izmenu nacionalnog plana usklađivanja sa pravnim tekovinama EU.

To je izjavila šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević.

"To je naš naredni posao što se tehnike tiče", rekla je Mišcevićeva u Briselu posle završnog skrininga poglavlja 33 o budžetskim i finansijskim pitanjima a koje se tiče toga "kako će se Srbija ponašati jednog dana kao budžetski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnik sredstava EU i kao država koja uplaćuje sredstva u budžet Unije".

Miščević je podsetila da je upravo završeni proces skrininga - koji je počeo pre godinu i po dana - "prvi element pregovaračkog procesa bez koga pregovori dalje ne bi mogli dalje da se odvijaju uopšte."

"Mi smo sada mnogo bolje razumeli gde se nalazimo, i šta su nam dalji koraci u procesu usklađivanja sa evropskim standardima", rekla je ona i dodala da je srpski tim tokom skringa uočio "neke od stvari koje su nam falile da bolje razumemo elemente pravnih tekovina".

Prema njenim rečima, slede pripreme za otvaranje 34 pregovaračka poglavlja, a "izveštaji o jednom broju poglavlja kao što su sloboda kretanja, roba, sloboda pružanja usluga, poljoprivreda i ruralni razvoj, javne nabavke, industrijska politika, prosveta, obrazovanje i kultura, našli su se već u komitetu za Zapadni Balkan, kako bi se dobila ocena kakva je trenutno situacija u Srbiji".

"Mi smo u Beogradu paralelno počeli pripremu za izradu pregovaračkih pozicija i za akcione planove, gde postoji potreba, a radimo žestoko na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24", u vezi sa pravosuđem i vladavinom prava, rekla je ona.

Miščević je, upitana za poglavlje 35 - koje obuhvata razgovore o implementaciji Briselskog sporazuma i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine - izjavila da "ne postoji jasna slika i konsenzus" da li će se o njemu pregovarati prvo ili paralelno sa ostalim poglavljima, ali da se pregovarački tim "svakako priprema za njega".

"Apsolutno znamo da poglavlje 35 ne zamenjuje dijalog, da je instrument praćenja svega što je dogovoreno kroz Briselski sporazum, i da će takva vrsta instrumenta biti za sve što u budućnosti bude dogovoreno kroz proces dijaloga. Kako će to praćenje biti ostvareno ne znamo, mehanizam još nije definisan", rekla je ona.

Prema njenim rečima, o tome će se verovatno više govoriti u petak, 27. marta, kad u Beograd dođe visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Upitana koja su poglavlja spremna za pregovaranje, Miščevićeva je rekla da se - osim na poglavljima 23 i 24 - radi na pregovaračkoj poziciji za poglavlje 5 o javnim nabavkama i sa poglavljem 20 u vezi sa industrijskom politikom.

"Čeka nas sledeće nedelje razgovor sa poglavljima 1 i 3, o slobodi kretanja roba i usluga", rekla je ona i ukazala da su ta poglavlja "velika, imaće merila za otvaranje, pa se ostvarivanje rada na njima mora brzo početi, kao i na poglavlju o poljoprivredi".

Miščević je napomenula da se od Srbije sada više očekuje implementacija a manje legislativna aktivnost "što je teži posao - da se implementacija dokaže".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.