Miščević: Skrining završen, na redu izveštaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2015, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Skrining završen, na redu izveštaj

Šef srpskog pregovarackog tima sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da je sa predstavnicima Evropske komisije (EK) završen ceo proces skrininga sa poglavljem koje se odnosi na finansijska i budžetska pitanja i najavila da će sledeći korak u pregovorima biti izveštaj sa skrininga.

Tokom jučerašnjeg sastanka je razmatrano koliko je u Srbiji vremena potrebno za obradu jedne poreske prijave i utvrđivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koliko je potrebno vremena za obračun PDV-a i za povraćaj sredstava kada je roba prodata, objasnila je Miščevićeva za televiziju B92.

"To nam je puno pomoglo, i nama i EU, da shvatimo gde se trenutno nalazimo", naglasila je Miščevićeva i podsetila da je proces skrininga započet 24. septembra 2013. godine.

Šef srpskog pregovaračkog tima sa EU je ponovila da se na političkim sastancima na visokom nivou stalno može čuti da Srbija u pregovore sa EU ulazi na mnogo višem nivou, nego što je to bilo koja država ranije činila tokom pregovora o članstvu u Uniji.

Srpska strana već 10 godina radi na usklađivanju zakonodavstva sa EU i neki standardi su već postignuti, kazala je Miščević.

Kao primer, ona je navela da je Agencija za borbu protiv korupcije uslov za susednu Crnu Goru u pregovorima za otvaranje poglavlja 23, a da "mi Agenciju imamo od 2010. godine".

Sledeći korak u pregovorima je izveštaj sa skrininga i tada će biti "podignut prag", najavila je Miščević i dodala da je za Srbiju osnovni zadatak, ne samo usvajanje zakona, već potvrda implementacija novih propisa i pravljanje jasnih akcionih planova kojima ćemo dokazati da to možemo da ostvarimo.

Rezultati završetka skrininga se ne mogu videti odmah, ali se očekuju vrlo brzo, kao što je ubrzavanje administrativnih procedura, objasnila je on i dodala da će građani postepeno osetiti male koristi od procesa završetka skrininga.

To neće biti nešto spektakularno, u smislu većih plata, ali svakog dana će se dešavati izmene okruženja u kojem živimo kao građani Srbije, navela je Miščević.

Govoreći o pregovorima o poglavlju 35, koje se odnosi na Briselski sporazum, Miščević je rekla da je jasno da Srbiji nema napretka ako se ne ostvari napredak u tom poglavlju i ponovila da se čeka koncenzus država članica EU oko toga kako će se stvari razvijati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.