Miščević: Od 23, 24 i 35 zavisi čitav tok pregovora sa EU

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Od 23, 24 i 35 zavisi čitav tok pregovora sa EU

Beograd -- Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je da su poglavlja 23 i 24 uz poglavlje 35 kontrolna poglavlja sa uticajem na čitav tok pregovora.

Miščević je to izjavila na sednici u Skupštini Srbije na kojoj je članove Odbora za evropske integracije upoznala sa modelom monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24.

"Sa Evropskom komisijom dogovoreni su način i dinamika izveštavanja o sprovođenju akcionih planova, informisanje o ispunjenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usklađivanja normativnog okvira i razumevanje prelaznih merila za poglavlja", rekla je Miščević.

Srbija će izveštavati Evropsku komisiju o sprovođenju akcionih planova dva puta godišnje, a na zahtev zemalja članica EU dostavljati i vanredne izveštaje, navela je ona i dodala da će sve to biti rađeno uz kvartalne izveštaje o Poglavlju 23 i mesečne o Poglavlju 24.

Prema njenim rečima, sledeći godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, posle ovogodišnjeg, biće predstavljen 2018. godine, dok će u međuvremenu postojati kraći izveštaji za dodatno informisanje zemalja članica EU, što predstavlja dodatni instrument praćenja.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić informisala je šeficu pregovaračkog tima da će se kontakt sa kolegama iz Estonije intenzivirati jer je to zemlja koja će naredne godine predsedavati Savetu EU.

Tepić je navela da će Odbor dodatno intenzivirati nadzornu ulogu, posebno nad sprovođenjem mera, kao dodatak internom izveštavanju o napretku i realizaciji akcionih planova.

Članovi Odbora, rukovodioci pregovaračkih grupa za poglavlja 23 o 24 i predstavnici Nacionalnog konventa za EU razmenili su mišljenja o konkretnim pitanjima vezanim za izveštavanje, ali i budućim aktivnostima koje će se naći pored Odborom za evropske integracije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odbor za EU upoznat sa monitoringom za poglavlja 23 i 24

Izvor: RTS, 06.Okt.2016

Članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se sa modelom monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24, a koji su dogovoreni sa predstavnicima Evropske komisije. . Model monitoringa i izveštvanja predstavila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.