Ministri zemalja podunavskog regiona zabrinuti zbog bezbednosnih pretnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2024, 00:51

Ministri zemalja podunavskog regiona zabrinuti zbog bezbednosnih pretnji

Ministri spoljnih poslova 14 zemalja kroz koje protiče reka Dunav ili se nalaze u njenoj blizini, usvojili su danas na sastanku "Strategije EU za dunavski region" (EUSDR) zajedničku deklaraciju u kojoj su naveli da se to područje suočava sa bezbednosnim pretnjama zbog delovanja Rusije i ulazaka ilegalnih migranata, najavljujući dodatnu saradnju policija i bezbednosnih službi.

"Potvrđujemo našu predanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešavanju postojećih i novih izazova u regionu Dunava, uključujući unapređenje saradnje u spoljnoj politici i bezbednosnim pitanjima", navedeno je u deklaraciji, saopštio je EUSDR.

Oni su u deklaraciji istakli da vetar postaje sve oštriji u regionu Dunava, suočenoj sa sistemskim i bezbednosnim pretnjama.

Ministri spoljnih poslova 14 zemalja ocenili su da "destabilizujući uticaj trećih strana, hibridne pretnje i dezinformacije" pogađaju taj prostor sa 115 miliona stanovnika.

Ministri su napomenuli i da se vatreni obruč steže oko regiona zbog "agresorskog rata" Rusije u Ukrajini, ali i kriza u udaljenijim područjima poput Bliskog istoka, Sahela i roga Afrike.

Ministri su osudili učestale ruske vojne napade na lučku infrastrukturu na Dunavu i skladišne kapacitete, napomenuvši da je zbog toga onemogućena slobodna plovidba rekom.

Oni su izrazilii podršku Ukrajini i teritorijalnoj celovitosti susedne Moldavije, na čijem istoku se nalazi Pridnjestrovlje.

"Nastavićemo da budemo ujedinjeni i da jačamo saradnju u dunavskom regionu kao izvoru bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta, naveli su oni u deklaraciji.

U deklaraciji su se osvrnuli i na "ilegalne migracije" i najavili užu saradnju na granicama i među policijama.

"Želimo da razvijemo bezbedniji i otporniji dunavski region poboljšanjem sistema granične kontrole i unapređenjem saradnje između policija i drugih tela za sprovođenje zakona kako bi se suzbila ilegalna migracija, korupcija i organizovani kriminal", piše u deklaraciji.

Na godišnjem sastanku EUSDR, Austrija je kao predsedavajući iznela kao svoje spoljnopolitičke prioritete "bezbednost" i "stabilnost", pa su ministri poručili da će ojačati zajedničke napore u suzbijanju terorističkih pretnji, ilegalnih migracija i krijumčarskih lanaca.

Na godišnjem sastanku su učestvovali ministri Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Ukrajine.

One od 2011. godine sarađuju u sklopu političkog okvira "Strategija Evropske unije za podunavski region" (EUSDR), u kojem je Evropska komisija savetnik.

Austrija će još šest meseci predsedavati, nakon čega će u 2025. godini zemlja predsedavajući biti BiH, navedeno je u deklaraciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.