Ministri finansija EU postigli dogovor o budžetu evrozone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri finansija EU postigli dogovor o budžetu evrozone

Ministri finansija Evropske unije postigli su dogovor o uspostavljanju zajedničkog budžeta evrozone, ali nisu doneli konačnu odluku o tome kako će se on finansirati, javlja agencija "Blumberg".

U noćašnjim pregovorima o novom alatu za sprečavanje krize u evrozoni ipak nisu dogovoreni neki ključni detalji o budućoj zajedničkoj kasi, za koju se zalagao pre svega francuski predsednik Emanuel Makron, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njujorška agencija.

Naime, nije utvrđeno koliki će biti iznos budžetskih sredstava, pa će to pitanje biti rešavano u okviru pregovora o budžetu EU za narednih sedam godina, a odložena je i odluka o izvorima sredstava, koja je prebačena na lidere država članica bloka.

"Pred nama je i dalje dug put - pre svega kada je reč o tome kako da finansiramo novi budžet - i ne potcenjujem izazove koji predstoje", naveo je francuski ministar finansija Bruno Le Mer u jutrošnjem saopštenju.

"Ali, noćas smo uradili ono što je trebalo da uradimo: kreirali smo prvi budžet za evrozonu", dodao je on.

Agencija Rojters precizira da su na sastanku izneta suprotstavljena mišljenja o tome da li budžet evrozone treba da se finansira iz namenskih poreza ili iz gotovinskih sredstava budžeta cele 28-članu EU.

Ministri se nisu usaglasili ni oko namene budućeg budžeta - da li on treba da ima stabilizujuću ulogu u slučaju da neka od ekonomija u evrozoni upadne u krizu, ili treba samo da pomaže ekonomijama bloka da postanu konkurentnije i da se približavaju jedna drugoj, preneo je Rojters pozivajući se na jednog neimenovanog zvaničnika.

Ministri su takođe postigli dogovor o izmenama zakona o Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM), kojim će ta institucija dobiti šira ovlašćenja, uključujući i funkciju "pojasa za spasavanje" posrnulim bankama i jedinstvenoj valuti u kriznim periodima.

"Imamo novi ugovor o ESM koji će radikalno poboljšati funkcionisanje ovog mehanizma - biće to pravi zaštitni zid u slučaju krize", poručio je Le Mer.

Šefovi finansija su takođe dobili izveštaj o naporima da se uspostavi jedan od ključnih nedostajućih delova finansijske arhitekture evrozone - zajedničko osiguranje bankarskih depozita.

Međutim, nacionalni eksperti koji su radili na tom projektu u poslednjih nekoliko meseci ostali su čvrsto pri suprotstavljenim stavovima "za" i "protiv" takvog koraka, pa će ova tema zahtevati dalje pregovore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evo o čemu su MINISTRI finansija EU razgovarali CELU NOĆ

Izvor: Blic, 14.Jun.2019

Ministri finansija Evropske unije postigli su dogovor o uspostavljanju zajedničkog budžeta evrozone, ali nisu doneli konačnu odluku o tome kako će se on finansirati, javlja agencija "Blumberg". Dogovorom, postignutim na sastanku u Luksemburgu koji je trajao cele noći izmedju četvrtka i petka, zaokruženi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.