Ministri Evropske unije o primeni plana za migraciju za Zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 14:17

Ministri Evropske unije o primeni plana za migraciju za Zapadni Balkan

Ministri za evropska pitanja EU, danas će na sastanku u Briselu da razgovaraju o migracijama i u tom okviru o nelegalnoj migraciji koja stiže u EU preko zemljala Zapadnog Balkana.

Andreja Metelko - Zgomibić, državna sekretarka za evropske poslove Hrvatske, dolazeći na sastanak izjavila je će biti reči o primeni plana EU za Zapadni Balkan u oblasti migracija.

Moramo da produžimo diskusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Kako da pomognemo da se pojača kapacitet ovih zemalja da se bore protiv ilegalne migracije, da upravljaju migracijom, zatim da se bore protiv trgovine ljudima i organizovanog kriminala. Takođe da im pomognemo u upravljanju granica, najavila je ona.

Kazala je da je važno i usklađivanje vizne politike zemalja Zapandog Balkana za viznom politikom EU. To je od najveće važnosti. Zbog toga što je neusklađivanje podsticaj za ilegalnu migraciju. Neki koraci u tom smeru si napravljeni, ali još ima stvari koje treba da se urade, rekla je Metelko - Zgomibić.

I Lorans Bun, državna sekretarka za EU pitanja Francuske, najavila je današnju debatu o migraciji. U današnjoj debati oko migracija biće reči o spoljnom aspektu ove oblasti, kao što je pomoć za razvoj zemljama iz kojih dolaze migranti, borba protiv trgovine ljudima, ali istovremeno dozvoliti ljudima koji traže azil da dobiju našu zaštitu, rekla je Bun.

Na novinarsko pitanje da li EU razmišlja o zahtevima nekih zemalja EU, kao Austrije, koja bi htela da se izgradi anti-migrantski zid na bugarsko - turskoj granici, Bun je kazala da EU može da pomogne za zaštitu spoljašnih granica Unije, ali da neće biti evropskih para za cigle za izgradnju zidova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.