Ministri EU u ponedeljak preispituju sankcije Rusiji

Izvor: BKTV News, 17.Okt.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU u ponedeljak preispituju sankcije Rusiji

Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak će razmotriti da li napredak u mirovnom planu u Ukrajini omogućava ublažavanje sankcija Rusiji.

Kako su danas novinarima preneli visoki zvaničnici EU u Briselu, „ministri mogu da usvoje smernice za predstojeće preispitivanje sankcija (Rusiji) krajem oktobra“.
Francuski list Figaro tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da „Evropljani i Amerikanci već imaju na umu“ ukidanje sankcija ako (ruski predsednik) Vladimir Putin da nova jemstva o smanjivanju zategnutosti“ u Ukrajini.
Iako to zvanično niko ne govori, piše Figaro, „zapadne prestonice iza pozornice već pripremaju za ‘normalizaciju’ odnosa s Rusijom“ i navodi da „Vašington izgleda želi novu saradnju s Rusijom“.
Pariski dnevnik dodaje da Bela kuća smatra da je, pre svega, Moskvu sad jako važno pridobiti u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji, kao i za to da se Iran ubedi da ne proizvodi nuklearno oružje.
U Milanu je, posle susreta glavnih zapadnoevropskih vođa s Putinom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, italijanski premijer Mateo Renci izjavio da je „optimista“. „Mada je potrebno vreme, idemo u dobrom pravcu dijaloga i mira“, rekao je on.
Posle posebnog susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i Putina u Milanu, Moskva je, međutim, saopštila da su u razgovoru ustanovljene duboke razlike oko uzroka ukrajinske krize i sadašnje tamošnje situacije, ali je obostrano podvučena nužnost razdvajanja sukobljenih strana na istoku Ukrajine.
Britanski premijer Dejvid Kameron je posle susreta evropskih lidera s Putinom i Porošenkom izjavio da su i ruski i ukrajinski predsednik „jasno rekli da ne žele ‘zamrznuti sukob’ (u Ukrajini), a Putin ne želi podeljenu Ukrajinu“.
Kameron je naveo da Rusija mora povući trupe i oružje, poštovati sporazume i priznavati vlasti izabrane na ukrajinskim izborima, jer inače ne mogu biti ukinute sankcije.
Mada SAD zvanično tvrde da je još rano da se razmatra ukidanje sankcija Rusiji, a Francuska smatra da se još nisu stekli uslovi za okončanje krize u Ukrajini, američki savetnik za nacionalnubezbednost Entoni Blinken nagovestio je da bi „narednih nedelja“ moglo da se razmotri ukidanje sankcija, piše Figaro.
Pariski dnevnik se poziva i na francuske diplomatske izvore koji su istakli da „danas logika nalaže da se pripremi ukidanje sankcija“, mada će biti potrebno neko vreme da se takva odluka primeni unutar Evropske unije.
U analizi francuskog lista se primećuje da „London i Berlin žele da očuvaju svoje ekonomske interese s Rusijom, SAD snevaju da smanje angažovanje u Evropi i na Bliskom istoku, pa u pozadini oba ta dosijea igraju bitnu u ulogu u želji da se ozdrave odnosi s Kremljom“.
„Oko iranskog nuklearnog pitanja je postignut privremeni dogovor, a (predsednik SAD) Barak Obama bi voleo da to postane trajni sporazum do roka, a to je 24. novembar“, piše Figaro.
„Kad je reč o sirijskoj krizi, Moskva je saveznik i Teherana i Damaska i može odigrati ulogu posrednika ili upotrebiti svoj upliv da tu ne bude predusretljiva“, ukazao je francuski list.
Figaro zaključuje da „Putin, koji bolje nego iko ume da iskoristi razmimoilaženja i nedoumice evropskih zemalja, može da ispadneveliki pobednik u tom okršaju, iako se ima utisak da Rusi prvi put od početka krize dolaze do spoznaje o šteti u njihovim odnosima sa Zapadom“.
Izvor: agencije
The post Ministri EU u ponedeljak preispituju sankcije Rusiji appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Figaro: Zapadnjaci spremni na ublažavanje sankcija Moskvi

Izvor: Večernje novosti, 17.Okt.2014

Amerikanci i Evropljani razmišljaju o ukidanju sankcija Moskvi ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin pruži nove garancije o smirivanju situacije, piše francuski list "Figaro" (Le Figaro).Pariski dnevnik konstatuje da je prvi znak "otopljavanja" u odnosima Rusije i Zapada bilo gotovo "blagonaklono"...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.