Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2020, 17:43

Ministri EU pozivaju na "zeleni" oporavak od pandemije

Evropski ministri zaštite životne sredine su danas pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije koronavirusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vreme za borbu protiv epidemije, ali "trebalo bi da se pripremimo za rakonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak", pišu oni u tekstu na sajtu climatećangenews.com.

"Moramo odoleti iskušenju kratkoročnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rešenja kao odgovoru na krizu koja preti da na više decenija zatvori EU u ekonomiji fosilnih goriva", upozoravaju oni.

"Pouka iz Covid-19 je da je neophodno brzo delovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti", pišu oni.

Oni pozivaju na "zajednički evropski odgovor" u okviru evropskog "Zelenog sporazuma" koji je najavila Evropska komisija i traže "povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije".

"Moramo poslati snažnu političku poruku svetu i našim građanima da će EU biti primer i u ovim teškim vremenima, i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma", pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugalije, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je tu inicijativu evropskih ministara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.