Ministri EU danas o kandidaturi Srbije?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2010, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU danas o kandidaturi Srbije?

Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na redovnom mesečnom sastanku Saveta za spoljne poslove, na kojem će, kako su pojedini od njih ranije najavili, najverovatnije, biti reči i o prosleđivanju kandidature Srbije za članstvo u Uniji na razmatranje Evropskoj komisiji. Takav ishod svojim kolegama je u subotu predložio Samuel Žbogar, ministar spoljnih poslova Slovenije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Žbogar je na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU istakao da postoji opšta saglasnost da bi EU trebalo da načini korak napred posle konstruktivnog stava koji je Srbija pokazala u pregovorima oko rezolucije o Kosmetu, javila je slovenačka agencija STA.

Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je održan u petak i subotu u Briselu, pitanje evropskih integracija nametnulo se kao tema zbog usvajanja Rezolucije Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koju je Srbija usaglasila sa svih 27 članica Unije, što je u Briselu ocenjeno kao znak posvećenosti Beograda saradnji sa EU.

Brojni ministri ocenili su da ovakav znak dobre volje Beograda ne sme proći nenagrađeno i da bi sada put Srbije ka punopravnom članstvu u Uniji trebalo da bude ubrzan, pre svega, upućivanjem aplikacije za članstvo Evropskoj komisiji, a zatim i zvaničnim davanjem Srbiji statusa zemlje kandidata.

Da bi o ovome moglo biti reči već na zvaničnom sastanku šefova diplomatije u ponedeljak, iako to ranije nije bilo planirano, najavio je šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger.

Austrijski ministar je rekao da je ishod razgovora između Beograda i Brisela "sjajan znak saradnje" i da sada treba poslati "dobar signal" Srbiji - da može da bude "mnogo bliža Uniji" i da se njegova zemlja zalaže za prosleđivanje srpske aplikacije Komisiji.

"Mi to podržavamo. Na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak ćemo razgovarati o tome. Mislim da ćemo uskoro imati rezultat", rekao je on.

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, takođe je ukazao da se put Srbije ka članstvu u EU mora ubrzati i da se odlaganje davanja statusa kandidata Beogradu ne sme više odlagati, nego da se mora omogućiti početak pregovora o članstvu kao i svakoj drugoj balkanskoj državi.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da, nakon usvajanja u UN rezolucije Srbije i EU o mišlju MSP, očekuje da aplikacija Beograda za članstvo u EU bude prosleđena na razmatranje Evropskoj komisiji, ali da ne zna kada bi to moglo da bude učinjeno.

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, takođe, nije želeo da direktno odgovori na pitanje o tome da li će sada doći do ubrzavanja procedure za dobijanje statusa kandidata za Srbiju.

"Imamo puno poštovanje za napor koji je učinjen kako bismo došli do rezolucije koja je prihvatljiva za sve, i to ne samo napore EU, nego i Srbije. Belgijska diplomatija smatra da ovakvi napori ne mogu ostati nenagrađeni", rekao je on.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić očekuje da će biti donešene odluke koje će za Srbiju značiti korak napred ka članstvu u EU i da to ne bi trebalo da ima veze sa onim što je urađeno u Generalnoj skupštini UN.

Dačić je rekao da Srbija treba da dobije ono što je davno zaslužila, odnosno da postane što brže deo evropske porodice ravnopravnih država.

Izgrađivanje partnerstva i saradnje Srbije i Evropske unije otvara teren za dalje korake ka članstvu Srbije u Uniju, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u EU je na stolu od kada je u decembru prošle godine podnet i reč je procesu koji je u toku", rekao je Dežer u izjavi Tanjugu.

On je istakao da 27 država članica EU treba da postigne konsenzus o tom pitanju, što, prema njegovim rečima, nije lako jer postoje različita mišljenja, kao i da neke zemlje nemaju ni formirane vlade posle održanih izbora, što sve utiče na brzinu procesa.

"To ipak ne znači da zajednički ne radimo na reformama koje su neophodne za ulazak Srbije u Uniju", rekao je on

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da očekuje da kandidatura Srbije za članstvo u Evropsku uniju (EU) bude prosleđena Evropskoj komisiji sledećeg meseca.

On je novinarima u "Hajatu" rekao da teoretski postoje šanse da to bude i danas, ali da to ne očekuje, jer je suviše rano da se obave sve konsultacije unutar EU.

"Ono što jeste činjenica je da imamo podrušku svih 27 zemalja", rekao je Cvetković i dodao da je problem što jedna zemlja ima tehničku vladu i da je pitanje da li ta tehnička vlada ima kapacitet da daje takve odluke.

Premijer je izrazio optimizam da to, ipak neće biti prepreka jer se radi, kako je ocenio, o "tehničkom pitanju".

Potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da očekuje da u oktobru, a u svakom slučaju do kraja godine, bude doneta konkretna odluka o prosleđivanju kadidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji.

Prema Đelićevim rečima, na sastanku Saveta Evropske unije koji će se održati ove nedelje na nivou predsednika država i premijera apostrofiraće se napredak Srbije.

On je dodao da je veoma bitno to što sada Nemačka i Francuska zvanično podržavaju prosleđivanje kandidature Srbije ka Evropskoj komisiji.

"Mislim da je realnije očekivati da se odluka o prosleđivanju kandidature desi nešto kasnije, u oktobru, u svakom slučaju do kraja godine", rekao je potpredsednik vlade RTS-u.

Đelić je dodao da je trenutno problem što Holandija ima tehničku vladu, koja smatra da nema kapaciteta da odlučuje o ovakvom pitanju.

"Iskustvo nas je naučilo da sa Evropom stvari na kraju idu u dobrom pravcu, ali da je to slojevit, složen proces gde 27 zemalja mora da se složi", dodao je on.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat za članstvo u EU i da je stoga morala da ima konstruktivan prilaz ka zemljama članicama te organizacije prilikom usaglašavanja Rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN.

"Jasno je da Srbija mora da ubrza put ka EU. Ja sam prilično siguran da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat za članstvo u EU i to je dobra vest za građane Srbije", istakao je Dinkić na konferenciji za novinare povodom sto dana rada URS.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija bliža Evropskoj uniji?

Izvor: B92, 13.Sep.2010

Beograd -- Savet za opšte poslove EU počeo sastanak u Briselu, na kome bi jedna od tema mogla da bude i prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji...Prema najavama iz sedišta EU, nakon sastanka Saveta za opšte poslove predvidjeno je da se oko 14.30 časova održi konferencija za novinare...Tokom...

Nastavak na B92...

Kandidatura Srbije za članstvo u EU u oktobru

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2010

Savet za opšte poslove Evropske unije počeo je sastanak u Briselu, na kome bi jedna od tema mogla da bude i prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji.

Nastavak na Radio 021...

Počeo sastanak u Briselu, kandidatura Srbije moguća tema

Izvor: Blic, 13.Sep.2010

Savet za opšte poslove Evropske unije započeo je danas prepodne sastanak u Briselu, na kome bi jedna od tema mogla da bude i prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji na razmatranje Evropskoj komisiji...Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je održan u petak i subotu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.