Srbija bliža Evropskoj uniji?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Sep.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bliža Evropskoj uniji?

Beograd -- Savet za opšte poslove EU počeo sastanak u Briselu, na kome bi jedna od tema mogla da bude i prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u Uniji.

Prema najavama iz sedišta EU, nakon sastanka Saveta za opšte poslove predvidjeno je da se oko 14.30 časova održi konferencija za novinare.

Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je održan u petak i subotu u Briselu, pitanje evropskih integracija nametnulo se kao tema zbog usvajanja Rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN.

Usvajanje zajedničke rezolucije Srbije i EU u Briselu je ocenjeno kao znak posvećenosti Beograda saradnji sa EU.

Bez obzira što na dnevnom redu razgovora evropskih šefova dipolmatija nije slanje srpske kandidature za članstvo na mišljenje Evropskoj komisiji, to pitanje će kako se najavljuje biti pokrenuto.

Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar, kako je potvrdila vlada u Ljubljani u nedelju uveče, založiće se za otvaranje srpske kandidature.

Žbogar je rekao da je većina u Uniji podržala takav predlog tokom neformalnog sastanka u Briselu pre dva dana, pa i danas očekuje saglasnost.

Dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević kaže da se može očekivati da u Briselu danas započne rasprava o uključivanju u evropske strukture, ali da to još nije sasvim izvesno.

"Ono što treba očekivati, ali što danas nije sasvim izvesn, da će možda početi jedna rasprava o tome da se učini jedan novi korak ka uključivanju, ugrađivanju Srbije u evropske strukture. Konkretno, reč je o onome što se i očekuje, a to je da Savet ministara zatraži od Evropske komisije tzv. mišljenje, odnosno analizu spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU i počne pregovore o tome"; kaže Blagojević.

"Zatražiće se od belgisjkog predsedništva EU da proveri pre svega sa Holandijom da li je i ona sada spremna da učini ovakav korak. Izgleda da su neke ključne zemlje, kao što je Namačka, promenile stav i da sada podržavaju ono što je možda do pre desetak, petnaest dana izgledalo manje verovatno, a to je da zaista treba Srbiji sada izaći u susret", dodaje on.

" Ako bi se stvari unutar Holandije razrešile tako da Holandija treba sad da razmisli i poradi na onome što od nje očekuju mnogi partneri u EU, a to je jedinstvo EU, onda bi se moglo očekivati ako ne danas, što ja mislim da nije baš realno danas, ali u oktobru da se takav korak učini", zaključuje dopisnik Bete.

Ministri optimiste

Potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da očekuje da u oktobru, a u svakom slučaju do kraja godine, bude doneta konkretna odluka o prosleđivanju kadidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji.

Prema Đelićevim rečima, na sastanku Saveta Evropske unije koji će se održati ove nedelje na nivou predsednika država i premijera apostrofiraće se napredak Srbije.

On je dodao da je veoma bitno to što sada Nemačka i Francuska zvanično podržavaju prosleđivanje kandidature Srbije ka Evropskoj komisiji.

I zamenik premijera Srbije Ivica Dačić očekuje dobre vesti sa sastanka Saveta ministara.

Međutim, eventualno slanje srpske kandidature Evropskoj komisiji, Dačić ne dovodi u vezu sa zajedničkim nastupom Beograda i Brisela pred Generalnom skupštinom.

"Srbija treba da dobije ono što je odavno zaslužila, a to znači da postane što brže ravnopravni deo evropske porodice država. Očekujemo korak napred ka Evropskoj uniji i to u suštini ne bi trebalo da ima veze sa onim što je urađeno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

"S druge strane sigurno je da svi oni koji od Srbje očukuju konstruktivan prilaz da bi morali sve to da imaju u vidu kada donose ove vrste odluka u narednom periodu", dodaje on.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će narednog meseca biti prosleđena kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

On je novinarima u "Hajatu" rekao da teoretski postoje šanse da to bude i danas, ali da to ne očekuje, jer je suviše rano da se obave sve konsultacije unutar EU.

"Ono što jeste činjenica je da imamo podrušku svih 27 zemalja", rekao je Cvetković i dodao da je problem što jedna zemlja ima tehničku vladu i da je pitanje da li ta tehnička vlada ima kapacitet da daje takve odluke.

Premijer je izrazio optimizam da to, ipak neće biti prepreka jer se radi, kako je ocenio, o "tehničkom pitanju".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat za članstvo u EU i da je stoga morala da ima konstruktivan prilaz ka zemljama članicama te organizacije prilikom usaglašavanja Rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN.

Jasno je da Srbija mora da ubrza put ka EU. Ja sam prilično siguran da će Srbija tokom sledeće godine postati kandidat za članstvo u EU i to je dobra vest za građane Srbije", istakao je Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.