Ministri EU: O preporukama za Srbiju u junu

Izvor: Mondo, 22.Apr.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: O preporukama za Srbiju u junu

Šefovi diplomatija EU ocenili su sporazum Beograda i Prištine kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori o pridruživanju sa Srbijom ponovo raspravljati u junu.

To je saopšteno posle današnje sednice Evropskog saveta u Luksemburgu, odakle je poručeno da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

Na početku sednice stigla je vest da je Evropska komisija preporučila je da zemlje članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom. U izveštaju se ocenjuje da je Srbija učinila značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom.

Predsedavajući Evropskog saveta Ejmon Gilmor je na konferenciji za novinare izjavio da su zasad dobijene samo početne reakcije na izveštaj jer je predstavljen tek danas, pa ministri nisu imali vremena da se konsultuju sa sa svojim prestonicama.

Gilmor je rekao da su, budući da je izveštaj predstavljen jutros, dostupne samo prve rekacije, a upitan kakve su one bile i da li je prevladavao pozitivan ili negativan stav, on je istakao da je u diskusiji stalno korišćena reč "istorijski".

"Osećaj je da je sporazum istorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene", dodao je Gilmor.

On je objasnio da će zemlje članice do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju.

"Razmotrićemo izveštaje za Srbiju, Kosovo i Makedoniju pre nego što u junu preuzmeno bilo kakve naredne korake", rekao je.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao očekivanje da implementacija sporazuma počne i dodao da će kontinuirana podrška zemalja članica biit usmerena upravo na taj proces.

"Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera", rekao je File navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare evropski komesar Štefan File je rekao da se sada očekuje da Beograd i Priština izrade akcione planove za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog u petak, i da se on primeni.

File ja kazao da će to pratiti i Evropska komisija, i zemlje-članice.

Na pitanje novinara da li se na sastanku na bilo koji način postavilo pitanje mogućeg budućeg uzajamnnog priznavanja Srbije i Kosova, File je rekao da "takvi novi uslovi nisu postavljeni" u procesu približavanja Srbije EU.

Ejmon Gilmor je rekao uoči sastanka da će se razgovarati na temu kada mogu početi pregovori sa Srbijom, kao i sa Kosovom o SSP, ali da ne treba očekivati da se danas donesu odluke s tim u vezi.

Visoki diplomatski izvor jedne od članica EU rekao je da Savet donekle brine primena sporazuma, zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da primeni briselski dogovor.

Prema njegovim rečima, neke zemlje članice EU, među kojima su Nemačka i Holandija, nameravale su da na sastanku Saveta zatraže da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih godina prošlog veka, a naročito prema Srebrenici.

Šefovi diplomatije zemalja EU ocenili su uoči sastanka da je dogovor koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine "istorijski" i da bi trebalo da omogući dalji napredak Srbije ka EU, ali i evrointegraciju Kosova.

Uoči rasprave Saveta ministara ministar inostranih poslova Holandije Frans Timermans čestitao je Beogradu, Prištini, ali i Ketrin Ešton na postignutom sporazumu.

Ističući da je reč o istorijskom dogovoru, koji predstavlja važan korak ka stabilnosti na Balkanu, on je naglasio da je "veoma pozitivan prema odlukama u vezi daljeg napretka Srbije i Kosova u pravcu EU".

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele izjavio je pre početka sastanka da je sada najvažnije da sporazum sklopljen između Beograda i Prištine bude sproveden.

"Želimo da ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova sada bude i primenjeno, da zaista bude sprovedeno u praksi", rekao je Vestervele.

Čestitajući i Srbiji i Kosovu na ovom rezultatu, šef nemačke diplomatije je istakao da "ovde nije reč o nekom udaljenom problemu, već on Evropljane neposredno pogađa".

"Ako u ovom regionu Evrope ostvarimo veću stabilnost time što će doći do popuštanja u susedskim odnosima Srbija i Kosova, to onda nije samo dobra vest za ove dve zemlje i ljude koji tamo žive, već i za čitavu Evropu i sve Evropljane", rekao je Vestervele.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pozdravio je preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Bilt je na svom Twitter nalogu naveo da pozdravlja i preporuku EK o pokretanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Bilt je rekao da je sporazum koji su postigli premijeri Srbije i Kosova uz posredovanje visoke predstavince EU Ketrin Ešton "veoma veliko dostignuće" i da je "veoma dobar" ali i ukazao da njegovo sprovođenje neće biti lako.

"Ali mislim da je Rubikon pređen, sada se više ne može nazad", rekao je Bilt novinarima.

On je rekao da će se svi dugo boriti sa detaljima sprovođenja sporazuma ali izrazio nadu da će taj sporazum otvoriti put istovremeno za pristupne pregovore sa Srbijom i za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders rekao je novinarima da je sporazum - koji nije bilo lako postići - važan korak napred.

Belgijski ministar je, po dolasku na sastanak u zdanje EU u Luksemburgu, poručio da bi sada svi trebalo da rade "za napredak" ka EU.

"Biće dugi pregovori - kako sa Srbijom, tako i Kosovom", poručio je.

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn smatra da je, kako je kazao, "Srbiji i Kosovu potrebno - nakon diktatura i ratova - dati perspektivu, a to jedino može EU".

"Evropa je više od evra. EU je mirovni projekat", poručio je Aselborn.

Po njemu, sporazum je dobar početak i u perspektivi, možda 2020. Ili kasnije, trebalo bi da "za jedan sto sednu Kosovari i Srbi", što je, smatra, ključ za stabilizaciju na Balkanu.

Šef luksemburške diplomatije veruje da će EU početi proces razmatranja početka pregovora sa Kosovom o SSP i Srbijom - o početku pristupnih pregovora.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je da je sporazum postignut u dijalogu veoma bitan - ne samo za Srbiju i Kosovoi, već i stabilizaciju i napredak celog regiona.

Ona je istakla da se radi o veoma važnom trenutku i posebno bitnom dogovoru po budućnost i stabilnost svih u regionu.

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU na samitu u Briselu 28. juna.

(agencije/MONDO, foto Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija predložila datum za Srbiju

Izvor: Politika, 22.Apr.2013

Evropska komisija preporučila je juče šefovima evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Ministri se nisu izjašnjavali o toj preporuci, koja će se na dnevnom redu ponovo naći u junu. Poručeno je da će u međuvremenu usredsređenost biti na sprovođenju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.