Izvor: JUGpress.com, 16.Avg.2023, 18:01

Ministarka poljoprivrede dozvolila uvoz pesticida koji je zabranjen u EU

BEOGRAD

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković dozvolila je interventan uvoz i upotrebu zabranjene aktivne supstance hlorpirifos, koja u Srbiji odavno nije bila u upotrebi, a zbog čega su ovih dana vraćene breskve iz Hrvatske, namenjene izvozu, rekla je direktorka za razvoj u kompaniji za prodaju i proizvodnju bioloških preparata, BioGenesis Violeta Josifova, preneo je portal Danasa.

„Vraćanje tovara breskvi, tretiranih hlorpirifosom je bilo očekivano jer >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su nadležni napravili korake koji su neminovno vodili takvom ishodu“, rekla je Josifova.Zbog visokog nivoa pesticida hlorpirifos u breskvama iz Srbije, to voće je pre dva dana vraćeno sa hrvatske granice, a ranije ovog meseca vraćene su i iz Slovenije zbog istog pesticida. Ta vest je objavljena na sajtu Evropske komisije, sa naznakom da je tovar iz Srbije potencijalno rizičan, objavio je Danas.

Uvezen pesticid je, prema rečima Josifove, završio u voćarstvu, a nije bio tome namenjen, što sada ima za rezultat da Srbiji može biti zabranjen celokupan izvoz voća i povrća.Ona je rekla da se više puta obraćala, kako Ministarstvu, tako i samoj ministarki, sa ciljem da upozori na štetne posledice koje će biti rezultat uvoza nedozvoljenih aktivnih supstanci i ekološkog otpada, ali su ove dopise nadležni ignorisali.

„Srbija je postala deponija za neutrošene zalihe u EU. Uvoze se proizvodi koji su tamo davno ukinuti. Trenutno se ne zna šta od zaliha ima i koliko godina će se to vući po raznim zadrugama i prodavati na crno. Multinacionalne kompanije su sve ono što više nisu stavili na tržište u EU doneli u Srbiju jer im je dozvoljen nekontrolisan uvoz“, rekla je ;Josifova.

Dodala je da je još jedna greška načinjena dozvolom za registraciju uvoza pesticida na bazi bakra, za potrebe proizvodnje šećerne repe, uprkos tome što nigde u svetu to nije dozvoljeno.

„Na taj način se svake godine devastira između 20.000 i 30.000 hektara plodnih oranica“, rekla je Josifova.Navela je da su sve jabuke, koje su vraćene iz izvoza, vraćene zbog hlorpirifosa i dodala da Stručni savet za zaštitu bilja ne sačinjavaju stručni ljudi za te preparate.

Odgovore na pitanja, upućena Ministarstvu i ministarki Jeleni Tanasković, koja se tiču vraćanja voća sa granice, korišćenja hlorpirifosa i toga ko će snositi odgovornost ako EU zabrani izvoz, do zaključenja teksta Danas nije dobio. (kraj)SSM/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.