Milosavljević: Srbiji najviše ocene za zaštitu potrošača

Izvor: Blic, 01.Okt.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Srbiji najviše ocene za zaštitu potrošača

Ministar trgovine i usluga u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas u Briselu da očekuje da će Srbija u predstojećem izveštaju Evropske unije o napretku dobiti najviše ocene kada su u pitanju zaštita potrošača i zaštita konkurentnosti i izrazio zadovoljstvo ponudom Brisela da Srbiji pomogne u daljem unapređivanju situacije na ovim poljima.

"Po oba ova pitanja ocena napretka Srbije biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozitivna. U ovom trenutku najvažnije je da na svim poljima beležimo dobre ili najbolje moguće rezultate kako bismo što pre došli u situaciju da kandidatura Srbije za članstvo u EU bude i formalno-pravno prihvćena i da počnu pregovori koji će, nadam se, rezultirati što skorijem članstvu Srbije u Uniji", rekao je Milosavljević nakon sastanaka sa komesarom za zaštitu potrošača Džonom Dalijem i komesarom za konkurenciju Joakinom Almunjom.

Kako je ministar preneo, komesar Dali je Zakon o zaštiti potrošača koji je pripremila Vlada Srbije ocenio kao "odličan" i "potpuno harmonizovan sa evropskim standardima".

"Dali je rekao da će, kako shvata, potrošači u Srbiji imati prosečan nivo zaštite koji uživaju potrošači u EU, što za Srbiju, ipak, predstavlja veliki iskorak", rekao je Milosavljević, dodajući da je Vlada Srbije radeći na pripremi ovog zakona "potrošača stavila u fokus ekonomskih i tržišnih dešavanja, a teret dokazivanja prebacila na trgovce i proizvođače i transponovala 15 evropskih direktiva koje su usklađene pravnim normama Srbije".

Pripremom ovog zakona, koji bi trebalo da najkasnije sredinom oktobra bude usvojen u Skupštini Srbije, "napravljen je odlučan iskorak u oblasti zaštite potrošača", a to će Srbiji u ovogodišnjem evropskom izveštaju o napretku po ovom pitanju doneti najvišu moguću ocenu, rekao je Milosavljević.

Ministar je dodao da je evropski komesar izrazio želju da na proleće iduće godine poseti Srbiju i da pomogne u stvaranju jedinstvenog mehanizma za zaštitu potrošača u čitavom regionu CEFTA.

Podsećajući da je na izradi ovog zakona Srbija uspostavila prisnu saradnju sa EU, Milosavljević je rekao da je na sastanku sa Dalijem ocenjeno da je zakon koji je pripremila Vlada Srbije "jedan od najboljih u istočnoj Evropi donetih u poslednjih desetak godina".

Što se tiče zaštite konkurencije, Milosavljević je rekao da je komesara Almunja informisao o činjenici da je, pored zakona koji je stupio na snagu novembra prošle godine, Srbija usvojila i sva neophodna podzakonska akta kako bi taj zakon mogao da bude efikasno primenjen.

"Jedino što je ostalo nezavršeno, a biće okončano tokom sadašnjeg skupštinskog zasedanja jeste izbor predsednika i članova Saveta Komisije za zaštitu konkurencije. Zahvaljujući tome ćemo i u toj oblasti, u kojoj već imamo odličan zakon, dobiti nove ljude koji će ga primenjivati", rekao je on, naglasivši da Komisija čak ima ovlašćenja da samostalno obavlja istražne radnje, skuplja dokaze i direktno sankcioniše eventualne prekršioce.

"Od komesara Almunja dobili smo ponudu da se za ozbiljne slučajeve za ekspertsku pomoć obratimo EU i da nam bilo koja država članica na raspolaganje ustupi stručnjake koji imaju iskustva sa tim. Mi imamo problem, jer do sada nismo imali takvih slučajeva i nemamo ljude sa iskustvom u kažnjavanju onih koji su se ogrešili o Zakon o zaštiti konkurencije. Ekspertska pomoć će nam mnogo značiti ne samo u rešavanju slučajeva, nego i da budemo sigurni da smo uradili dobar posao", rekao je Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.