Milosavljević: Smanjiti broj ministarstava

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Smanjiti broj ministarstava

BEOGRAD – Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da bi Vlada Srbije mogla da bude racionalnija i da bi broj ministarstava trebalo da bude manji, a podela posla bolja.

„Imamo više ministarstava nego što je potrebno” i stoga je neophodno napraviti vladu sa ministarstvima koja postoje i u vladama država EU, jer je krajnji cilj Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU, rekao je Milosavljević za RTV B92.

Prema njegovim rečima, dosad nije bilo reči u okviru same vlade o eventualnom smanjenju broja ministarstava, kao ni zvaničnih razgovora na nivou lidera političkih stranaka, a ni razgovora ministara sa premijerom o tome do sada nije bilo, iako se o toj temi govori već dve-tri godine, otkako je vlada formirana.

Premijer Srbije Mirko Cvetković treba da ima važnu reč o tome kako je koji ministar radio, rekao je Milosavljević, navodeći da je stigao izveštaj EU o napretku Srbije u kome je data objektivna i nezavisna ocena rada svakog ministra i šta je u jednoj godini ko uradio.

Logično je da onaj ko je šef ministrima ima više uticaja na rekonstrukciju vlade nego kolege u vladi, ocenio je on, izrazivši očekivanje da će, kada tema rekonstrukcije postane aktuelna i kada se o njoj bude razgovaralo na odgovarajućem nivou, presudna biti reč premijera, koji je dnevno upoznat sa radom svakog od ministara.

Milosavljević je kazao da su među ministrima lideri političkih stranaka i predstavnici partija i da se na sednicama vlade po raznim pitanjima suprotstavljaju mišljenja, dodajući da nije logično da kolege koje su na istom nivou ocenjuju međusobni rad, jer tada delom ima i subjektivnosti.

On je naveo da je sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja i predsednikom G17 plus Mlađanom Dinkićem razgovarao o skidanju carine za interventan uvoz mleka, koji se nije složio sa tim da je u ovom trenutku to dobro uraditi i „nismo interventno uvezli mleko”.

Ministar trgovine treba da ima nadležnosti, ingerencije i instrumente da bi svoj posao mogao da radi na pravi način i Ministarstvo trgovine potrebno je Srbiji i to jedinstveno, koje će objediniti unutrašnju i spoljnu trgovinu, ocenio je Milosavljević.

On je naveo da je sada pola trgovine, odnosno spoljna trgovina, u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a uvoz i carina u nadležnosti Ministarstva finansija.

Oblast prelevmana je podeljena između ministarstava ekonomije i finansija, dok je primarna proizvodnja i agrarni budžet u drugom ministarstvu, naveo je Milosavljević.

Tanjug

objavljeno: 17.11.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ministri se klizaju po mleku

Izvor: B92, 17.Nov.2010

Beograd -- Ministri se ponovo međusobno optužuju zbog nestašice mleka. Ministar trgovine kaže da nema punu nadležnost. LDP: Ne postoji ozbiljna agrarna politika...Mleka već mesecima nema dovoljno u prodavnicama, a ministar trgovine je optužio Ministarstvo ekonomije da mu nije omogućilo interventni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.