Sreda, 17.11.2010.

11:48

Ministri se klizaju po mleku

Ministri se ponovo međusobno optužuju zbog nestašice mleka. Ministar trgovine kaže da nema punu nadležnost. LDP: Ne postoji ozbiljna agrarna politika.

Izvor: B92

Default images

Mleka već mesecima nema dovoljno u prodavnicama, a ministar trgovine je optužio Ministarstvo ekonomije da mu nije omogućilo interventni uvoz sirovog mleka.

Ministarstvo ekonomije pak prstom upire u Ministarstvo trgovine i Ministarstvo poljoprivrede. I dok ministarstva prebacuju odgovornost jedno na drugo, građani se i dalje dovijaju ne bi li nekako došli do mleka.

Po zna koji put od avgusta, kada je krenula nestašica mleka, od ministra trgovine moglo se čuti da će mleka biti, samo ne i kada. Izvesno je jedino da će biti poskupljenja mleka i to od subote. Nestašicu mleka ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da ne može da reši jer nema dovoljno nadležnosti.

Na pitanje ko je odgovoran za prazne rafove za mleko u prodavnicama, Milosavljević je rekao: “Svi zajedno” i pojasnio da se to odnosi na državu, sistem i celu vladu čije mere se ne sprovode onako kako je planirano.

“Ministarstvo trgovine i usluga je iniciralo interventni uvoz mleka koji praktično znači da bi taj posao odradili ili trgovci, uvozom finalnog proizvoda za koji bi na određeno vreme i za određenu količinu bila skinuta carina, ili da se uveze takozvano zgušnjeno mleko kao sirovina koje bi se onda preradilo u našim mlekarama i napravio bi se finalni proizvod”, objašnjava on. “ Ja sam rekao da je ministar Dinkić bio protiv skidanja carina na uvoz mleka”, kaže Milosavljević.

Na konstataciju da u velikim marketima nema običnog mleka, dok ostalih mlečnih proizvoda, uključujući i čokoladno mleko, ima u velikim količinama, Milosavljević ima vrlo jednostavan odgovor.

“Krave proizvode obično mleko, ali se ono u mlekarama pretvara u razne oblike mlečnih proizvoda”, kaže on.

Ministar trgovine treba da ima nadležnosti, ingerencije i instrumente da bi svoj posao mogao da radi na pravi način i Srbiji je potrebno jedinstveno Ministarstvo trgovine, koje će objediniti unutrašnju i spoljnu trgovinu, ocenio je Milosavljević.

"Mleka će biti u Srbiji, situacija na tržištu se popravlja sporije nego što smo očekivali", rekao je ministar, kao i da je situacija sa mlekom kritična samo u Beogradu. Iz Ministarstva ekonomije brzo je stigao odgovor da su za katastrofalnu situaciju na tržištu i nestašicu mleka u prodavnicama krivi i Ministarstvo trgovine, ali prvenstveno loša agrarna politika Ministarstva poljoprivrede.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić objašnjava zašto se protivi uvozu mleka.

“Tačno je da sam ja protiv uvoza mleka u situaciji kada još nisu povećane premije za mleko poljoprivrednicima jer je sramota da Srbija koja je poljoprivredna zemlja, uvozi mleko”, ocenjuje on.

“Hajde prvo da se stimulišu domaći proizvođači da proizvedu mleko, da dobiju ekonomske podsticaje da ga isporuče mlekarama. Pa, ako to ne bude dovoljno, tek onda uvesti kratkoročno, a ne sada uvesti a da nismo uveli ni subvencije mlekarima”, objašnjava Dinkić.

“Treba uvesti subvencije najmanje 5 dinara po litru”, predlaže ministar ekonomije.

Dinkićevo ministarstvo smatra da se povećanje premija za mleko može isplatiti iz rebalansa budžeta.

U Minsitrstvu poljoprivrede očekuju više novca kroz rebalans i veći budžet za narednu godinu i kažu da će te pare, ako ih dobiju, nameniti proizvodnji mleka. A prema saopštenju tog ministarstva nestašicu je izazvala “Denjub fud grupa” zloupotrebom monopola.

U međuvremenu za četiri meseca koliko mleka nema dovoljno, građani sa kojima je razgovarao B92 kažu da su razvili tehnike za dolaženje do istog:

“Strašno što ne može mleko makar za kaficu, za Nes kaficu, pa se onda snalazim tako sa onim malim mlekcima.”

“Pa, ja živim u Sremu. Mleka kol’ko želite. Direktno od seljaka, hvala Bogu.”

“Nalazimo, ali rano ujutro mora da se ode.”

“Zašto su programirali naše krave da samo prave jogurt!?”

“Jadna deca, nemaju šta da piju!”

“Imlek”, najveći preprađivač mleka, najavio je da će od 20. novembra dugotrajno mleko biti skuplje za 1,8 dinara a mlečnih proizvoda za 3,2 dinara a zbog povećanja otkupne cene mleka za 3,5 dinara po litru.

“Imlek” je deo “Denjub fud grupe” za koju je upravni sud presudio da ima monopol na tržištu mleka.

Ministar Milosavljević nije mogao da kaže da li poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda istovremeno znači i bolje snabdevanje tržišta.

Ministar navodi da mleka više ima kod manjih trgovaca nego u velikim trgovačkim lancima zbog većeg prometa kod velikih trgovaca i niže cene, kao i zbog dužeg roka plaćanja dobavljačima.

Jovanović: Ne postoji ozbiljna agrarna politika

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio da je suština krize u mlečnoj industriji to što ne postoji ozbiljna agrarna politika.

Jovanović smatra da je pravi problem mlekarske proizvodnje u tome što se godinama ubrzano smanjuje broj grla, pa danas nije ni moguće proizvesti potrebnu količinu mleka.

Jovanović je naveo da svi nadležni ministri, uključujući i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ignorišu predlog LDP-a o ukidanju PDV-a na mleko i mlečne proizvode, u skladu sa praksom zemalja u regionu, a što bi doprinelo nižoj ceni mleka.

LDP, prema rečima Jovanovića, traži da se sprovodi politika kontrolisane trgovačke marže koja ne bi smela da prelazi evropski prosek od sedam odsto, čime bi za vrlo kratko vreme bilo stabilizovano snabdevanje tržišta mlekom.

Time bi se oslobodilo oko 10 dinara po litru mleka, bez povećanja opterećenja za potrošače, a taj novac bi mogao odmah da se iskoristi za drugačiju preraspodelu zarade, veće ulaganje u proizvodnju, masovniji otkup i stabilizaciju snabdevanja krajnjih potrošača, naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: