Miler: Reforma javnog sektora ključna

Izvor: Studio B, 04.Mar.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miler: Reforma javnog sektora ključna

Da bi ubrzala pristupanje Evropskoj uniji Srbija mora da nastavi u pravcu tekuće strategije privrednog razvoja i izgradnjom jače privrede, izjavio je danas potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

Miler smatra  da će reforma javnog sektora biti jedan od ključnih elemenata.

"Reforma skupog javnog sektora biće jedan od ključnih elemenata, naročito sprovođenje reformi u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, gde je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << slabija u poređenju sa zemljama sličnog nivoa prihoda", naveo je Miler tokom posete Srbiji. On je dodao da to jeste izazov, ali je takođe i ključno za konkurentnost Srbije, dugoročno gledano.

Inače, Miler je danas završio svoju prvu trodnevnu posetu Srbiji, a dugogodišnja saradnja između Srbije i Svetske banke na pitanjima privrednog rasta i stvaranja novih radnih mesta bila je u centru pažnje ove posete, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Potpredsednik SB je tokom boravka u Srbiji imao priliku da se upozna sa dubokim strukturnim reformama koje zemlja sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom i drugim razvojnim partnerima.

Svetska banka pohvalila je vladu za napore u rešavanju pitanja vezanih za preko 140 javnih preduzeća koja su bila u procesu restrukturiranja više od jedne decenije, i predstavljala veliku prepreku investitorima koji su dolazili u zemlju.

Međutim, kako se navodi, ostaje zabrinutost po pitanju najvećih preduzeća iz ove grupe koja još uvek treba da se reše.

Naglašena je i potreba za preduzimanjem narednih koraka u restrukturiranju komunalnih preduzeća, kao što su Srbijagas i EPS, i saobraćajnih, poput železnice. Istaknuto je da su u ovim preduzećima zastupljeni najjači interesi koji se protive reformama, tako da ovaj proces predstavlja i dalje izazov.

"Napori da javna komunalna i saobraćajna preduzeća postanu finansijski održiva usko su povezani sa rešavanjem pitanja najvećih preostalih komercijalnih društvenih preduzeća, zbog dugovanja koja društvena preduzeća imaju prema njima", rekao je Miler.

On je dodao da otvaranje održivih javnih komunalnih i saobraćajnih preduzeća koja dobro posluju nije samo neophodno u fiskalnom smislu, nego je, takođe, ključno i za cilj koji Srbija ima da bude regionalni lider u povezivanju i ekonomskoj integraciji.

"Stoga je ovaj proces od prvorazredne važnosti za vladinu šansu za uspeh u transformaciji srpske privrede", istakao je Miler.

Delegacija Svetske banke ponovo je naglasila da je paralelno sa sprovođenjem reformi u javnom sektoru za Srbiju važno da oslobodi potencijal nedovoljno razvijenog privatnog sektora kroz stvaranje dobre klime za investicije, podsticanje inovacija, i zapošljavanja.

"Srbija je preduzela nekoliko pozitivnih koraka u pravcu rešavanja fundamentalnih pitanja vezanih za poslovnu klimu, poput dozvola za izgradnju, lakoće plaćanja poreskih obaveza, unapređenja uknjižbe nepokretnosti," primetio je Miler.

U narednom periodu biće neophodna veća usredsređenost na sudske postupke, odluke i izvršenja kako bi Srbija bila privlačnija destinacija za investitore.

Proširivanje pilot projekata koji promovišu inovacije i transfer tehnologije takođe će omogućiti da Srbija iskoristi svoj najjači potencijal- sposobne i tehnološki potkovane mlade radnike, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Potpredsednik Miler sa kojim je u poseti Srbiji bila i direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, sastao se tokom posete Srbiji sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima u vladi, predstavnicima privatnog sektora, Fondacije Novaka Đokovića, predstavnicima razvojnih organizacija i političkim analitičarima.

Program podrške Svetske banke Srbiji vredan je 1,27 milijardi dolara kojima se finansiraju projekti u saobraćaju, katastru, poboljjsanju poslovne klime, razvijanju konkurentnosti i kreiranju novih radnih mesta, zdravstvu, zaštiti od poplava i obnovi poplavljenih područja, reformi u finansijskom sektoru, rešavanju pitanja preostalih društvenih preduzeća koja su u restrukturiranju.

U pripremi su projekti koji će se baviti reformom javnog sektora i restrukturiranjem i finansijskom konsolidacijom javnih preduzeća, dodaje se u saopštenju.

 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako Srbija da ubrza put ka EU?

Izvor: B92, 04.Mar.2016

Beograd -- Da bi ubrzala pristupanje EU Srbija mora da nastavi u pravcu tekuće strategije privrednog razvoja i izgradnjom jače privrede, poručuju iz Svetske banke...Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju napominje da će reforma javnog sektora biti jedan od ključnih elemenata..."Reforma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.