Mi smo kolateralna šteta a Kinezi su prijatelji, spasili Železaru

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi smo kolateralna šteta a Kinezi su prijatelji, spasili Železaru"

Davos -- Predsednik Srbije povodom zaštitnih mera EU na uvoz čelika kaže da je Srbija kolateralna šteta činjenice da Evropa, kao i SAD, nastoji da zaustavi prodor Kine.

"Mi smo tu kolateralna šteta, a nama su Kinezi prijatelji kojih nećemo da se odričemo jer su nam spasili Železaru i radnike u Smederevu, kao i Bor i borski rudnik. Oni (EU i SAD) gledaju kako da zaustave kineski prodor, da izbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prvo mesto. To je igra velikih, a mi smo mali i gledamo da sačuvamo svoje interese", rekao je Aleksndar Vučić za televiziju Pink.

Vučić je zahvalio predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru na pismu koje mu je poslao, ali je i upitao zašto Srbija nije izuzeta od mera kao što su Norveška i Lihtenštajn.

"Odluka (o kvotama EU za uvoz čelika) je doneta i ona nije idealna za nas. Zahvalan sam Junkeru, objavljeno je pismo koje mi je uputio. Dobili smo neke usmene garancije, ali zašto nisu izuzeli nas ako su izuzeli Norvešku, Lihtenštajn i Island, zemlje koje imaju isti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao mi", kazao je Vučić.

On je naveo da Srbiji znače garancije Junkera koji je kazao da će da reaguje ako kvote na bilo koji način budu ugrožavale srpsku ekonomiju.

Vučić je rekao da je u Davosu razgovarao i s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o kvotama EU za uvoz čelika, i da mu je on kazao da je reč o "opštim merama".

U sredu je objavljeno da je Junker obavestio Vučića da predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju.

"Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogodjeni", naveo je Junker u odgovoru na Vučićevo pismo od 10. januara u kojem je ukazao na moguće posledice mera EU po Srbiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.