Mejova: Ili sporazum sa EU, ili izlaz bez sporazuma, ili zbogom „bregzitu“

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mejova: Ili sporazum sa EU, ili izlaz bez sporazuma, ili zbogom „bregzitu“

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o „bregzitu“, ili da Evropsku Uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.
„Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da ’bregzita‘ uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići“, rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters. Prethodno je, od jutros, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Prvi je ostavku podneo ministar za „bregzit“ Dominik Rab, ističući da mu „savest ne dozvoljava“ da podrži nacrt tog dogovora. U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za „bregzit“ Suela Braverman. Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o „bregzitu“. Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum. Bi-Bi-Si navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu. Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50, koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju 25. novembra biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti završen i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAKAO BREGZITA, HAOS ŠIROM BRITANIJE Masovne ostavke ministara, pada funta, tržište u panici, MOGUĆ RASPAD DRŽAVE

Izvor: Blic, 15.Nov.2018

Do jutros je sve izgledalo idilično. Premijerka Tereza Mej je naizgled bila osigurala jedinstvo svoje vlade i meki Bregzit je bio skoro opipljiva realnost. A onda je Veliku Britaniju pogodio politički tornado čije se najcrnje posledice ne mogu precrtati - uključujući raspad Ujedinjenog Kraljevstva!

Nastavak na Blic...

Mej: Boriću se za dogovor o Bregzitu

Izvor: RTS, 15.Nov.2018

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da će se boriti da sačuva svoj dogovor o Bregzitu sa EU jer veruje da je on u najboljem interesu građana. . "Svim svojim bićem verujem da je kurs koji sam postavila ispravan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.