Mej imenovala novog ministra za Bregzit

Izvor: VOA, 16.Nov.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej imenovala novog ministra za Bregzit

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je u petak visokog zvaničnika Ministarstva zdravlja Stivena Barklija, koji je na referendumu glasao za izlazak Britanije iz Evropske unije, za novog ministra za Bregzit.  Barkli je zamenio Dominika Raba, koji je u četvrtak podneo ostavku zbog protivljenja nacrtu plana britanske premijerke o izlasku iz unije. Mej će lično nadgledati poslednjih 10 dana pregovora sa Evropskom unijom o budućim odnosima, dok će se Barkli usredsrediti na pripremu zemlje za Bregizt i usvajanje nacrta sporazuma u parlamentu. Stiven Barkli, 46-godišnji bivši bankar, bio je i državni sekretar u Ministarstvu finansija. Bivša ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad imenovana je za ministarku za rad i penzije posle ostavke Ester Mekvej. U međuvremenu, britanska premijerka ponovo je u petak branila svoj nacrt sporazuma o Bregzitu i pozvala javnost da je podrži, dok njeni protovnici ocenjuju da će predloženi plan pretvoriti Britaniju u "vazalnu državu". Nacrt sporazuma o izlasku Britanije iz Evropske unije doveo je do niza ostavki, dok su mnogi poslanici iz obe stranke naveli da dogovor neće biti usvojen u parlamentu narednog meseca. Neki konzervativni poslanici uputili su zvaničan zahtev da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju lidera stranke. Mej je u radijskom intervjuu naglasila da je reč o najboljem mogućem sporazumu, uprkos tome što su njime prekoračene mnoge "crvene linije" koje je prethodno postavila. Britanska premijerka i njene pristalice tvrde da nema alternative predloženom dogovoru, koji je postignut posle višemesečnih teških pregovora, i da bi sve druge opcije bile još neprihvatljivije za Britaniju, ali i za članice Evropske unije.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Britanci dobili novog ministra za Brexit

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2018

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je u petak Stivena Barkleja, koji je bio državni sekretar u Ministarstvu zdravstva te glasao za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije na referendumu 2016. godine, za novog ministra za Brexit.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.