Medojević demantuje Junkera

Izvor: Politika, 19.Apr.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medojević demantuje Junkera

Pohvale predsednika EK na račun ekonomskog napretka Crne Gore odmah osporio predsednik Pokreta za promene

Podgorica – Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je izjavom da je impresioniran ekonomskim napretkom Crne Gore poslao poruku evropskoj javnosti kako bi je ubedio u nastavak proširenja Evropske unije (EU), izjavila je nemačka ambasadorka Elizabet Štajnaker. Nakon izjave predsednika Junkera da je impresioniran rezultatima integracija Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gore, predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević javno je obelodanio moguće razloge koji su evropskog zvaničnika naveli na ocenu koja se ne može odnositi na Crnu Goru.

Nemačka ambasadorka je televiziji „Vijesti” rekla da evropski zvaničnici žele da građanima šalju dobre, a ne loše vesti. 

 „Morate razumeti Junkera. On to nije rekao za crnogorsku javnost, već za javnost u EU. Čuli ste o zamoru od proširenja u našim zemljama, pa to znači da naši političari moraju ubediti građane evropskih zemalja da je proširenje dobra stvar”, pojasnila je Štajnaker.

 Ona je dodala da je EU zabrinuta zbog položaja medija u Crnoj Gori, podsećajući da Brisel na to ukazuje u izveštajima o napretku.

 „Od institucija u vašoj zemlji moramo tražiti da o tome rasprave. Ne možete očekivati da će neko izvana doći i reći – sada morate ovo ili ono da radite”, poručila je Štajnakerova.

 Lider PzP i član predsedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević nakon Junkerove izjave sastavio je listu u kojoj navodi šta je impresioniralo prvog čoveka EK.

A evo kako po oceni Medojevića izgleda lista s 14 mogućih razloga zbog kojih je Junker dao dobru ocenu:

„Jer nema nijedne pravosnažne presude za korupciju na visokom nivou u Crnoj Gori, nema presude za organizovani kriminal u Crnoj Gori ni za pranje novca i finansiranje terorizma u Crnoj Gori, nema presuda za ubistvo policijskog inspektora Šćekića 10 godina i to što iz prostorija suda nestaju dokazi, to što nijedan akter skandala s političkom korupcijom i krađom izbora u aferi ’Snimak’ nije krivično kažnjen, i što su mnogi akteri napredovali u službi, a neki će postati i potpredsednici Demokratske partije socijalista (DPS)”.

Medojević dalje na listi razloga navodi i to „što su u Crnoj Gori uhapšeni trgovci oružjem za terorističku organizaciju FARC iz Kolumbije po nalogu DEA, što državne firme prodaju naoružanje Al Kaidi, što je inostrani dug od 2010. porastao za jednu milijardu, a GDB za 250 miliona evra, što se rast BDP zasniva na inokreditima i povećanju poreza, što je Vlada Crne Gore krala struju iz evropske interkonekcije i ugrozila sinhronizaciju evropskog elektroenergetskog sistema, što Agenciju za nacionalnu bezbednost vodi penzioner proslavljen po zaslugama i prisluškivanju opozicije i kritičara režima, što potpredsednik DPS-a ima tajni račun u HCSB od 3,8 miliona dolara i što je vlada usvojila Predlog zakona o eksproprijaciji po ugledu na Komunističku partiju Jugoslavije po kojem oduzima privatnu svojinu i po višestruko većim cenama je prodaje takozvanim investitorima sa nepoznatim poreklom imovine”.

 Medojević na kraju pita:

„Da Junkera nije impresionirala bogato plaćena lobistička mreža u Briselu koja zna da nagradi svaku pohvalnu izjavu za korumpirani režim u Podgorici. Gospodine Junkeru, što bi rekao bivši predsednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić – ili je korupcija ili neznanje”.

Novica Đurić

objavljeno: 19.04.2015.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.