Međuvladina konferencija o Sevrenoj Makedoniji i EU pod znakom pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2020, 18:28

Međuvladina konferencija o Sevrenoj Makedoniji i EU pod znakom pitanja

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će, ukoliko Bugarska ne promeni odnos prema zemlji i makedonskom narodu, možda biti potrebno pripremiti se da u decembru neće biti međuvladine konferencije i da samim tim ni pregovori Severne Makedonije sa EU neće početi

"Razgovori ministra spoljnih poslova Bujar Osmani i premijera Bojka Borisova bili su dobri, ali razgovori ministra Ekaterine Zaharieve i ministra Osmanija nisu bili baš dobri. Ono što predlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ta strana nije ni dobrosusedstvo, ni bratstvo, a ni evropski, a ako tako ostane, trebalo bi da pripremimo makedonski narod da prva međuvladina konferencija koju očekujemo u decembru možda neće početi", rekao je Zaev u Probištipu.

Zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov je tokom polaganja cveća u Prilepu povodom Dana ustanka - 11. oktobra, govorio o integraciji Severne Makedonije u EU. Smatra da ako Unija dozvoli da makedonski jezik bude prepreka, onda ne zaslužuje pridev evropski.

"Nije evropsko da makedonski jezik postane prepreka našoj evropskoj budućnosti i integraciji. Ako Evropska unija na neki način dozvoli da makedonski jezik bude prepreka našoj integraciji, onda neće zaslužiti pridev "evropski" u svom imenu i ne znam možemo li verovati u takvu Evropsku uniju", rekao je Dimitrov i dodao da nema prijateljstva bez uzajamnog poštovanja.

"Svako ko želi da vidi makedonski narod kao blizak i prijateljski, mora da prihvati ko smo i kojim jezikom govorimo, mi smo Makedonci i govorimo makedonski", rekao je Dimitrov.

Zaev je, povodom praznika 11. oktobra - Dana ustanka, iz Kumanova, ispred Spomen-kosturnice, čestitao

praznik svim građanima, ističući da su na današnji dan Kumanovo i Prilep preduzeli akcije za ostvarenje sna - državnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaev najavio moguće odlaganje pregovora sa EU zbog stava Bugarske

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2020, 13:09

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da postoji mogućnost da do kraja 2020. godine ne započnu pristupni pregovori te zemlje sa Evropskom unijom ukoliko, kako je naveo, Bugarska bude nastavila sa uslovljavanjem...Kako je kazao, makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani imao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.