Međunarodni dan Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2020, 17:28

Međunarodni dan Dunava

Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava, dan kada su 1994. jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti te reke.

Gde smo 26 godina kasnije i da li se promenio odnos naroda i pojedinaca u smislu očuvanja ove značajne reke i njenog ekosistema, proveravala je naša ekipa.

Dunav, druga najduža reka u Evropi, 29-og juna, obeležava svoj dan. Izvire u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nemačkoj, uliva se u Crno more, a dugačak je 2.857 kilometara i druga je po dužini reka u Evropi. Naši sugrađani koji su nam rekli da im je obala Dunava druga kuća, smatraju da je mnogo onih koji uživaju pored reke, ali nedovoljno onih koji je i čuvaju.

Kroz našu zemlju, Dunav protiče kroz 588 kilometara i plovan je celim putem, pa se značaj ogleda kako u ekološkom, tako i u ekonomskom smislu. U prošlosti, ljudi su se doseljavali pored reka zbog benefita koje imaju od njih. Međutim, upravo su gradovi najveći zagađivači vodnih sistema, a nedavni problemi sa plavljenjem, još jedan su pokazatelj o čemu u vezi sa rekama moramo više da vodimo računa.

Tradicionalna regata u čast obeležavanja Dana Dunava, ove godine zbog situacije sa koronavirusom biće održana u avgustu, kažu iz „Voda Vojvodine“, a biće obeležen kroz različite aktivnosti u celoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.