Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Hrvatska ponovo blokirala otvaranje poglavlja Srbije

Na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 (o pravosuđu) u pregovorima Srbije i EU, javio je RTS i Tanjug .

Poslije pauze od nekoliko sedmica, predsjedavajuća EU Holandija ponovo je pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << da ne može da se saglasi sa otvaranjem poglavlja 23, navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije. 

RTS prenosi da izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vrijeme holandskog predsjedavanja, što znači prije kraja juna, iako je, objektivno, sve manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka rekli su da su Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Njemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u evropskim integracijama, zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio evropskog zakonodavstva.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.