Izvor: RTS, 08.Apr.2021, 08:56

Matić: Tržište Velike Britanije značajno, naše maline i organski proizvodi se jako cene

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.
Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će sporazum sa Velikom Britanijom biti potpisan, kako je i najavio ministar turizma te zemlje.

Odgovarajući na pitanje zašto se kasni sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisivanjem tog sporazuma, ministarka je podsetila da su pregovori Britanije i EU dugo trajali.
"Jednostavno su takav pregovarač, postavaljju uslove na dominantan način, to su tipski sporazumi koje su želeli sa svima da potpišu, a mi smo želeli da odvojimo trgovinski i deo o saradnji a oni su želeli sveobuhvatni sporazum. Našli smo kompromis koji je uvek najbolje rešenje", napominje Matićeva.
Ministarka ukazuje da se Srbija, nakon izlaska Britanije iz Evropske unije našla u poziciji u kojoj su počele da važe druge norme i da se primenjuje drugačija administracija.
To, kako kaže, Srbiji nije odgovaralo jer je kroz trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u poslednjih deset godina imala izuzetno povoljne uslove o izvozu i uvozu robe.
"Naš cilj kroz novi sporazum je bio da se zadrže svi ti važeći benefiti koji su postojali i da se kroz bilateralni sporazum preferencijali ostvare koji su postojali i da se nastavi obim trgovinske razmene i saradnje koji je bio čitavih deset godina i doveo do toga da Srbija sa Britanijom ima veliki suficit", napominje ministarka trgovine.
Prema njenim rečima, najdominantniji je sektor trgovine uslugama, a Britanija je Srbiji treći partner u svetu (posle SAD i Nemačke) u toj oblasti.
"Pre svega IT sektor, telekomunikacije, finansijske usluge, to je ono što je dominantno u ekonomskim odnosima kada je reč o trgovini uslugama. Dominantno je (izvoz Srbije, prim. nov) smrznuto voće, povrće, pre svega malina bez šećera, marmelade, džemovi, uglavnom prehrambeni proizvodi, organski i sa oznakom porekla, to se jako ceni", navodi Matićeva.
Kada je reč o uvozu robe iz Britanije u Srbiju, ministarka kaže da je dominantan uvoz lekova, automobila, sirovina za proizvodnju guma.
"Britanija je 15. po značaju investitor u Srbiji, smatraju da naše tržište ima potencijal u smislu izlaska na treća tržišta, vide mogućnost za dodatna ulaganja, pričali smo i o tome, pre svega u sferi razvoja telekomunikacione infrastrukture, digitalizacije, smatraju da imamo izuzetno dobro edukovanu radnu snagu, visoko kvalifikovanu", napominje Matićeva.
Napominje da je Srbija i godinu pandemije iskoristila za rast izvoza na nekim tržištima, pre svega u regionu i nekim zemljama EU – Belgiji, Danskoj, Finskoj.
"Ukupan izvoz je doživeo pad od 2,6 odsto u zemlje EU, a EU je imala pad od 9,4 do 11 odsto. Ka našem najvećem spoljnotrgovinskom partneru, Nemačkoj, pad je bio 0,6 odsto što je dobar rezultat u odnosu na to koliko je godina bila teška", naglašava ministarka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Matić: Tržište Velike Britanije značajno, naše maline i organski proizvodi se jako cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije...Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.