Maša: EU će podržati dobar ekološki projekat u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2017, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maša: EU će podržati dobar ekološki projekat u Srbiji

Pred Srbijom su, kada je reč o Pariskom sporazumu o borbi protiv promena klime, veliki izazovi u vidu ostvarenja cilja smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte i prilagođavanja privrede, odnosno povećanja otpornosti privrede na klimatske promene, rekao je šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji Rihard Maša.

Podsećajući da je Srbija krajem maja ratifikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Pariski sporazum i da je jedna od 195 potpisnica tog dokumenta, Maša je istakao značaj usklađivanja akcija Srbije sa akcijama partnera u EU i šire kako bi se rast globalne temperature zadržao ispod dva stepena Celzijusa.

Maša je na panel diskusiji "Srbija i Pariski sporazum", koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa EU Info centrom, rekao da EU podržava Srbiju u suočavanju sa klimatskim promenama i da je cilj da Srbija nastavi da se razvija uprkos promenama klime.

"EU je spremna da podrži Srbiju i da izdvoji 20 odsto godišnjeg paketa pomoći EU, odnosno 40 i više miliona evra, za to (borbu protiv promena klime)", kazao je Maša.

On je rekao i da će za dobre projekte u oblasti zaštite čovekove okoline uvek biti novca. "Dobar ekološki projekat prolazi kod EU, ima para za to", kazao je Maša.

O izlasku SAD iz Pariskog sporazuma

Osvrćući se na izlazak SAD iz Pariskog sporazuma, koji je potpisalo 90 odsto svetskih emitera, savetnica u Generalnom direktoratu Evropske komisije za klimatska pitanja Ivana Mijatović je rekla da EU neće ponovo pregovarati o sporazumu koji je "primeren, fer i ambiciozan".

Mijatović je najavila dalju tehničku pomoć EU Srbiji za borbu protiv promena klime.

Uz pomoć EU Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije trenutno radi na neophodnm okviru za spovođenje Pariskog sporazuma - Strategiji borbe protiv klimatskih promena i Akcionom planu.

Šefica odseka za klimatske promene u Ministarstvu Danijela Božanić podsetila je da je Srbija od 2000. imala štetu od pet milijardi evra zbog promena klime od čega je 70 odsto bilo zbog suše a ostalo zbog poplava.

Ona je rekla da je prevencija ključna i da svaki evro uložen u prevenciju donosi uštedu od šest evra za saniranje posledica promene klime.

Značaj proaktivnog pristupa, odnosno prevencije radi smanjenja rizika od elementarnih nepogoda, kao i adaptacije na klimatske promene, istakla je i zamenica direktora kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković.

Panel diskusija je organizovana povodom Nedelje klimatske diplomatije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija i Pariski sporazum: Veliki izazovi zarad našeg dobra

Izvor: VOA, 27.Jun.2017

Srbiju očekuju veliki izazovi, kada je reč o sproviđenju Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i cilja tog sporazuma – smanjenja emisije gasova koji imaju efekat staklene bašte, te prilagođavanja svih ostalih grana privrede tom cilju, kao i njene otporonosti na klimatske promene,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.