Izvor: RTS, 28.Apr.2021, 11:46

Mas: Non-pejper ne potiče od Nemačke

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da takozvani non-pejper ne potiče od Nemačke, saopštilo je nemačko ministarstvo.
Mas je tako reagovao na pisanje prištinske Kohe od utorka da postoji još jedan non-pejper u kome se definišu odnosi Beograda i Prištine.

"To ne potiče iz pera nemačke vlade. Naprotiv, ministar spoljnih poslova Mas je tokom prošlonedeljnih poseta Prištini i Beogradu istakao da Nemačka podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obe zemlje imaju realnu perspektivu u EU", navodi se u saopštenju, prenosi Dojče vele.
Prištinska Koha objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, a koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.
Prema tom navodnom dokumentu, Beograd i Priština bi se međusobno priznali, a predviđeno je i stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, kao i privilegovan status SPC.
S druge strane, Beograd bi bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PAMETNA, LUKAVA I VRLO UPUĆENA... Ko je žena autor kontroverznog "non-pejpera" za Kosovo? Postoji samo jedna koja je mogla ovako da ga napiše!

Izvor: Blic, 28.Apr.2021

Ona je lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigrantski umešno. Na njen identitet sumnjaju samo dve osobe,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.