Marinika Tepić: Pokušaj ubistva parlamentarizma u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinika Tepić: Pokušaj ubistva parlamentarizma u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Marinika Tepić izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da će sednica ovog Odbora, koja je prekinuta zbog toga što su poslanici SRS onemogućil predstavnika Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta da govori o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, sigurno biti nastavljena najverovatnije sledeće nedelje. Ona je u emisiji Politbiro RTV-a istakla da neće dozvoliti da se ponovi scenario >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa prošle sednice, jer će, kako je najavila striktno sprovoditi Poslovnik o radu Narodne skupštine.

"Pošto je zlouptrebljen moj stav da neću izricati opomene, moraću striktno da primenjujem Poslovnik. A u tom pogledu, na raspolaganju su dva stepena izricanja opomene, prva i druga, zatim treća koja podrazumeva oduzimanje reči i četvrta – udaljenje sa sednice, ako se neko ne drži tih upozorenja", kazala je Marinika Tepić.

Ona je dodala da ni na nastavku sednice poslanici neće imati na raspolaganju prevod Izveštaja EK na srpski jezik, jer, kako je napomenula, takav zvaničan dokument ne postoji. Navela je da je na sajtu Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije objvaljen nezvaničan prevod tog dokumenta, ali da nijedan nezvaničan dokument ne može da se nađe u proceduri u Skupštini Srbije.

"Dakle, to što nije bilo prevoda nije bio nikakav kiks. Neće ga biti ni na nastavku sednice Odbora, jer to nije materijal Skupštine ni Vlade Srbije, već izveštaj Evropsk ekomisije. Prevod, međutim, postoji na veb strancii Kancelarije za evropske integracije, ali je reč o nezvaničnom prevodu kojiu takvom formatu ne može da bude korišćen u radu Odbora. Poslanike mogu samo da uputim da pogledaju taj nezvaničan prevod na sajtu Kanacelarije", objasnila je ona.

Marinika Tepić odbacila je tvrdnje iz Srpske radikalne stranke da Devenport nema pravo na obraćanje na sednici Odbora, navodeći da je Deveport pozvan na sednicu na osnovu člana 89. Poslovnika, a na osnovu kojeg i predsednica parlamenta može da pozove ambasadore i druge zvaničnike u parlament, a, kako je dodala, Poslovnik s eshodno primenjuje i na radna tela Skupštine.

Ona je rekla i da je predsednicu parlamenta informisala o upozorenjima i dobacivanjima koja su nek poslanici uputili Devenportu, zbog čega je tražila bezbednosnu procenu vezanu za uslove njegovog obezebeđenja u nastavku sednice.

"I očekujem da skupštinsko obezbeđenje radi i u skladu sa svojim ovlašćenjima", kazala je Tepić.

Prema njenim rečima, skandal koji je priređen prilikom dolaska Devenporta na sednciu Odbora, ali i vokabular koji dominira na plenumskim zasedanjima pokazuju da se rad u parlamentu odvija na ivici incidenta, te da još samo nije bilo fizičkih obračuna.

"Za mene je to poražavajuće iskustvo, ta vrsta destrukcije koja se svakodnevno dešava u parlamentu. Imam utisak da je na delu pokušaj 'ubisvta s predumišljajem' parlamentarizma u Srbiji. Kao da postoji namera da se proizvede utisak da smo svi neodgovorni parlamentarci nošeni tabloidnim dikursom, a da je jedino izvršna vlast zabrinuta nad sudbinom naroda. Nikad neću pristati na to da smo svi isti, jer nismo svi isti", poručila je ona.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.