Marihuana najčešće korišćena droga u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana najčešće korišćena droga u Evropi

Marihuana je i dalje najčešće korišćena droga u Evropskoj uniji pošto ju je skoro 79 miliona građana probalo u nekom trenutku u svom životu, navedeno je danas u izveštaju evropskog centra za kontrolu narkotika.

Novi podaci pokazuju da je skoro četvrtina odraslih stanovnika EU je probala marihuanu, dok je kokain, kao drugu najpopularniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drogu, probalo 15,6 miliona građana.

Prema godišnjem evropskom izveštaju o drogama, marihuana je bila predmet u 80 odsto slučajeva zaplene droge u Evropi i u 60 odsto od ukupnog broja krivičnih prijava zbog upotrebe droge.

Evropski centar za kontrolu narkotika i zavisnosti od narkotika naveo je da i pored legalizacije marihuane u delovima Južne i Severne Amerike, u Evropi pažnja još usmerena na potencijalne zdravstvene posledice korišćenja te droge.

Taj centar navodi da je sve više slučajeva ozbiljnih zdravstvenih problema zbog proizvoda s jakim kanabisom, kao i da se organizovane kriminalne grupe sve više baƒve proizvodnjom i trgovinom te droge.

Prošle godine je identifikovana 101 nova sintetička droga, u odnosu na 80 prošle godine. Nove supstance nisu pod kontrolom međunarodnog prava i uglavnom se prodaju preko interneta. Često se tim novim drogama pokušava izazvati dejstvo sluično posledicama zabranjenih droga kao što su LSD i kokain.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Marihuana i dalje najčšće korišćena droga u Evropi

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2015

Marihuana je i dalje najčešće korišćena droga u Evropskoj uniji pošto ju je skoro 79 miliona građana probalo u nekom trenutku u svom životu, navedeno je danas u izveštaju evropskog centra za kontrolu narkotika...Novi podaci pokazuju da je skoro četvrtina odraslih stanovnika EU je probala marihuanu,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.