Marfi: Cenimo snažne poruke Vučića, Srbiju vidimo uz SAD i EU

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 20:05

Marfi: Cenimo snažne poruke Vučića, Srbiju vidimo uz SAD i EU

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas u Beogradu da Vašington Srbiju vidi uz SAD i EU, a ne uz Rusiju.

On je dodao i da ceni snažne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija protiv agresije na Ukrajinu.

"Cenim snažne poruke predsednika Vučića da je Srbija protiv agresije i radujem se nastavku dijaloga kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možemo bolje da uskladimo naše politke. Iskreno se nadam da je budućnost Srbije u EU i što pre možemo da uskladimo politke u odnosu na Rusiju to je bolje", kazao je Marfi i naglasio da veruje u odnos Srbije i SAD.

Marfi je to rekao novinarima u ambasadi SAD i naglasio da je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić imao produktivnu i iskrenu razmenu mišljenja i pogleda na odnose između SAD i Srbije koji su od ključne važnosti.

"Mnogo mi znači da razmenim mišljenje sa prijateljima u vladi", rekao je on i podsetio da je posetu regionu započeo u Prištini, da su odatle otišli u Albaniju, potom u Crnu Goru i da nakon Beograda ide u Severnu Makedoniju.

Želimo da se Srbija pridruži SAD i Evropi u uvođenju sankcija Rusiji, rekao je i naglasio da cene što su Srbija i SAD bili na istoj strani na nekoliko značajnih glasanja u UN.

"Velike zemlje ne mogu da šire svoje granice na račun malih zemalja", rekao je Marfi i naglasio da je zločin epskih razmera ono što je Rusija uradila u Ukrajini i zahteva da ceo svet to osudi i preuzme mere da se konflikt što pre okonača.

Rusija će iz ovog konflikta izaći kao zemlja klijent Kine. "Budućnost Srbije nije sa Rusijom, jer nema budućnosti sa Rusijom", rekao je on i dodao da razume odnose Beograda i Moskve.

Prema njegovim rečima, za srpske građane bilo bi dobro da se Srbija uskladi sa sankcijama prema Rusiji i da bude uz Evropsku uniju po tom pitanju. Senator je na pitanje novinara kako gleda na posetu šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina Moskvi, rekao da Rusija očigledno traži prijatelje, i da ne smatra političkim i moralnim podržavati režim Vladimira Putina.

"Ne bih rekao da je konstruktivno bilo kome da daje podršku režimu Vladimira Putina, zato želim da obajasnim zašto je za Srbiju bolje da bude na strani SAD i Evrope", rekao je on.

Marfi je dodao i da je razgovarao sa predstavnicima proevropske opozcije o istom setu pitanja kao i sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki senator: Za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom

Izvor: Beta, 25.Maj.2023

Američki senator Kristofer Marfi (Christopher Murphy) izjavio je danas u Beogradu da za Srbiju nema budućnosti u savezu sa Rusijom i izrazio nadu da će se Beograd pridružiti sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.Na konferenciji za novinare u Beogradu, koji je posetio...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.