Manje novca za vojne misije

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje novca za vojne misije

Brisel -- Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije su u Briselu razgovarali o nedostatku sredstava za održanje vojnih misija EU u svetu.

Zemlje EU drastično su smanjile izdvajanja za odbranu proteklih godina.

Zbog toga u misiji Euleksa na Kosovu nema dovoljno policajaca za razbijanje demonstracija, dok u Somaliji nema dovoljno brodova za borbu protiv pirata, prenosi AFP.

Tako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za misiju Euleks na Kosovu uobičajeno potrebno najmanje 150 policajaca za razbijanje demonstracija, ali nedostaje 50 odsto od neophodnog broja, izjavio je visoki zvaničnik EU.

Iz istih razloga, za misiju u Ugandi ne može biti nađen nijedan vojni lekar u zemljama EU, pa će zato Unija najverovatnije morati da prihvati ponudu Srbije, koja nije članica EU, da uputi vojnog lekara u Ugandu, naveo je isti zvaničnik.

Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije odobrili su na jučerašnjem sastanku u Briselu 11 programa za snabdevanje vazdušnim putem aviona, satelita za komunikaciju, kao i za obuku pilota i za pomorsku kontrolu.

"Saradnja više nije samo jedna od mogućnosti, to je sada neophodno", rekla je direktorka Evropske agencije za odbranu Klod Frans Arno.

Ministri odbrane EU su na današnjem sastanku razgovarali i o inicijativi za smanjenje troškova i poboljšanje efikasnosti vojske.

Veća efikasnost može da smanjiti zavisnost evropskih zemalja od SAD u obavljanju vojnih operacija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besparica: Euleksu fale ljudi za razbijanje demonstracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2011

BRISEL -..Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije su u Briselu razgovarali o nedostatku sredstava za održanje vojnih misija EU u svetu, pa i na Kosovu, usled drastičnog smanjenja izdvajanja za odbranu proteklih godina...Zbog toga u misiji Euleksa na Kosovu nema dovoljno policajaca za razbijanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.