Mame su zakon: Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor i trudničko

Izvor: Beta, 01.Maj.2023, 12:50

Mame su zakon: Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor i trudničko

Žene u Srbiji na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor, trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta, a nemaju pravo ni na sindikalno organizovanje, saopštilo je danas udruženje Mame su zakon.Kako je istaklo udruženje, zaposlene trudnice i majke u Srbiji različito su radno angažovane zbog čega prema poslodavcima, pa i državi imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava."Ovo je jedinstvena praksa u Evropi, a potpuno nepoznata u Evropskoj uniji", istakle su one.Predsednica udruženja Mame su zakon, Tatjana Macura rekla je da je potrebno izmeniti Zakon o radu kako bi se položaj radnica koje žele da imaju decu izjednačio."Udruženje Mame su zakon pripremilo je predlog izmene Zakona o radu i uradilo finansijsku analizu primene takve izmene. U zavisnosti od toga koji bi se scenario primenio za ovu izmenu Zakona država bi morala da opredeli između 24,4 i 34,4 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na mnoga druga, slobodno možemo reći, populistička linearna izdvajanja u poslednjih nekoliko godina. Takođe, u svim dokumentima javne politike iza kojih stoji država se govori o izjednačavanju položaja žena koje su radno angažovane i koje imaju ugovor o radu", rekla je Macura.Naglasila je da će udruženje Predlog izmene Zakona o radu u narednim ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Mame su zakon: Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na trudničko bolovanje

Izvor: Radio 021, 01.Maj.2023

Žene u Srbiji na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor, trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, saopštilo je danas udruženje Mame su zakon.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.