Mali i srednji biznisi zapadnog Balkana - kako do veće podrške iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 12:32

Mali i srednji biznisi zapadnog Balkana - kako do veće podrške iz EU

Programi evropske finansijske podrške za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana predstavljeni su na danas na onlajn održanom WB EDIF Poslovnom forumu čiji je suogranizator bila Privredna komora Srbije.

Aleksandra Kostova iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju navela je da je cilj da se pomogne podizanje konkurentnosti kompanija sa Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da regionu treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inovativan privatni sektor i novi investitori, kako bi se kreirao prosperitet.

Kako je naglasila, razvoj privatnog sektora nezaobilazan je deo plana koji je prošle jeseni Evropska komisija donela za region kako bi došlo do oporavka ekonomije od kovida i održivog razvoja.

Kostova je ocenila da region Zapadnog Balkana ima značajan potencijal za razvoj biznisa.

Navela je da je onlajn konferencija sa preko 120 učesnika prilika da se direktno razmene nove ideje u cilju napredovanja poslovanja.

Cilj onlajn konferencije koju je sa Evropskom mrežom preduzetništva (EEN) i Evropskim investicionim fondom (EIF) organizovala Privredna komora Srbije jeste da se stvori više mogućnosti za napredovanje malih i srednjih preduzeća u regionu.

Rukovodilac Centra za evropske integracije Privredne komore Srbije Jovana Stanojević naglasila je da je reč o značajnom instrumentu podrške za mala i srednja preduzeća Zapadnog Balkana.

Ocenila je da je usmeren na poboljšanje načina finansiranja kako bi se takvim firmama omogućila veća konkurentnost na EU tržištu.

Ona je istakla da je cilj platforme da na jednom mestu budu sve neophodne informacije za pomoć biznisu zemalja Zapadnog Balkana.

Marko Đulijani iz Evropskog investicionog fonda, koji je koordinator Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF), objasnio je strukturu i način delovanja i naglasio da su ciljevi povećanje i zaštita zaposlenost i snažna podrška inovacijama u biznisu.

On je naveo da je blizu 6.000 kompanija iz regiona do sada koristilo finansijsku i stručnu pomoć kroz ovaj program.

Dodao je da je kroz njega do sada plasirano ukupno 531 milion evra, što je doprinelo razvoju poslovanja, otvaranju ili očuvanju blizu 127.000 radnih mesta na Zapadnom Balkanu.

On je predstavio WB EDIF platformu i instrumente od kojih su neki okrenuti inovacijama i usmereni na startapove iz IKT sektora, a drugi usmereni na podršku velikim preduzećima kao bi nastavila razvoj i postala konkurentnija za izvoz.

Istakao je i značaj garantnog fonda za lakše zaduživanje kod banaka, kao i servisa podrške koji su usmereni kako na firme, tako i na države u stvaranju okruženja povoljnijeg za biznis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za projekte privatnih kompanija u SRB krediti uz 15% granta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021

Privatnim preduzećima u Srbiji su, kroz Program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, namenjeni krediti i do milion evra po projektu, uz 15 odsto bespovratnih sredstava koje obezbeđuje Evropska unija, rečeno je danas na onlajn predstavljanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.