Makron poručio: Danska treba da učini više u EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron poručio: Danska treba da učini više u EU

Rasmusen je izjavio da ne poziva na referendum, već na debatu koja "ne bi trebalo da bude samo bela ili crna"

Danska može da učini više u Evropi, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron koji boravi u poseti toj zemlji, uz ocenu da je Danskoj potrebna debata o njenom neučestvovanju u određenim pitanjima na nivou EU.

Pročitajte i:

Prvog dana dvodnevne posete Kopenhagenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Makron - koji se zalaže za jedinstveniju Uniju i kontinent koji je odgovorniji prema sopstvenoj odbrani - naglasio je da EU ne bi trebalo da se toliko oslanja na SAD kad je reč o njenoj bezbednosti, prenosi AP.

Američka agencija podseća da Danska u svojim odnosima sa EU ne učestvuje u vojnim pitanjima te da danska vlada i većina poslanika žele da klauzula o isključenosti iz pitanja odbrane bude ukinuta, ali oklevaju da raspišu referendum o tome jer je ranije takav predlog glasanjem dvaput odbijen.

- Smatram da je Danska suviše skromna u pogledu svoje posvećenosti EU. Mislim da Danska može da učini više u Evropi - rekao je Makron na konferenciji za novinare sa danskim premijerom Larsom Lokeom Rasmusenom.

.

Danski premijer je precizirao da bi zemlja trebalo da održi debatu o četiri oblasti u kojima je izabrala da ne učestvuje na nivou EU, istakavši da o tome neće biti raspisan referendum tokom mandata aktuelne vlade, koji bi mogao da traje do jeseni iduće godine.

- U potpunosti poštujem to što smo odlučili da ne učestvujemo u nekim pitanjima, a to može promeniti samo narod Danske -  poručio je Rasmusen.

Danska je odlučila da ne učestvuje u politici EU kad je reč o bezbednosti i odbrani, pitanjima državljanstva, policiji i pravosuđu, kao i o zajedničkoj evropskoj valuti, posle referenduma održanog 1992. s tim u vezi, podseća britanska agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.