Makron kao da je u post bregzitu - Loš signal zemljama Zapadnog Balkana

Izvor: B92, 16.Okt.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makron kao da je u post bregzitu" - Loš signal zemljama Zapadnog Balkana

Francuska je, blokirajući otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poslala loš signal zemljama Zapadnog Balkana.

Loš signal poslat je kada je u pitanju mogućnosti proširenja unije u narednih pet godina, ocenio je profesor Neven Anđelić sa Univerziteta u Londonu.

"Lično sam vrlo pesimističan o mogućnosti daljeg proširenja u narednom ciklusu od pet godina", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Anđelić za Tanjug na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Kako je rekao, mogu se čuti prigovori da se predsednik Francuske Emanuel Makron već ponaša kao da je u "post bregzitu", to jest, kao da nema Velike Britanije da mu oponira i da će on imati odlučujuću reč po pitanju vođenja i proširenja EU, što je problematično.

"Francuska traži da se ustanovi i precizno utvrdi proces i da se tek onda krene sa proširenjem EU. Srbija bi mogla da bude u rangu Crne Gore u evropskim integracijama, odnosno da je sustigne, ali pitanje je koliko je to u interesu Srbije koja traži investicije, dok je EU uslovljava", naveo je Anđelić.

Smatra da politika uslovaljavanja trenutno ne pogoduje srpskoj ekonomiji.

Na pitanje šta misli o inicijativi "Mali Šengen", u kojoj su za sada Srbija, Severna Makedonija i Albanija, Anđelić je kazao da je skeptičan da će se tom inicijativom napraviti neki značajniji korak, pošto svaka od vlasti u te tri zemlje treba da dobije podršku svojih birača za "snažnije povezivanje".

"Imamo nacionalističke politike i partije, onda i oni koji su manje orijentisani na to moraju da prave ustupke zbog birača", rekao je on.

Dodaje da svaka zemlja procenjuje da li će pre nešto postići u paketu ili pojedinačno, kao i da je EU učinila prvi pogresasn korak kada je počela sa proširenjem na Zapadnom Balkanu pojedinačno, a ne u paketu.

Anđelić kaže da je tako Hrvatska imala problema sa Slovenijom kada je pristupala EU, a da sada Srbija ima problem sa Hrvatskom.

On je podsetio da Hrvatska od 1. januara preuzima predsedavanje EU i da će i od unutrašnjih političkih zbivanja u toj zemlji zavisiti i predsedavanje i odnos Hrvatske sa Srbijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska poslala loš signal Zapadnom Balkanu po pitanju EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019

Francuska je, blokirajući otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poslala loš signal zemljama Zapadnog Balkana po pitanju mogućnosti proširenja unije u narednih pet godina, ocenio je danas profesor Neven Anđelić sa Univerziteta u Londonu..."Lično sam vrlo pesimističan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.