Makron: Očekujem odluku o timu za Evropu

Izvor: B92, 30.Jun.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Očekujem odluku o timu za Evropu

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da bi večerešnji sastanak EU lidera u Briselu trebalo da rezultira konstituisanjem novog tima za Evropu.

"Očekujem brzu odluku i nadam se da će ovaj sastank rezultirati odgovorm koji će tim imati", poručio je Makron dolazeći na vanredni sastanak Evropskog saveta na kome će se odlučivati o čelnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU institucija.

Emanuel Makron je ponovio da se njegovi prioriteti nisu menjali od početak ovog procesa.

Premam njegovim rečima, nominacije moraju da budu zasnovane na jasnom programu i zajedničkoj agedni, da u fokusu imaju borbu protv klimatskih promena, socijalni i ekonomski program, jačanje evrozone i Evropu koja štiti svoje građane.

Kriterijumi za izbor kandidata prema Makronovim rečima moraju da budu iskustvo, ali i goeografski i rodni balans.

"Imamo pet mesta, od kojih je Evropski savet nadležan za izbor četiri kandidata od kojih se nadam da će dve biti žene", izjavio je Makron.

On je još jednom ponovio da njegove kriterijume ispunjavaju kandidati Mišel Barnije, Margaret Vestager i Frans Timermans, izostavljajući opet glavnog kadidata nemačke kancelarke Merkel Manfreda Vebera.

"Optimista sam i očekujem konstruktivni kompromis", zaključio je Makron.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Očekujem povoljnu odluku" Makron veruje u sastanak lidera u Briselu, VAŽNA ODLUKA PRED EVROPOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2019

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da bi večerašnji sastanak EU lidera u Briselu trebalo da rezultira konstituisanjem novog tima za Evropu koji bi izneo projekat za koga su građani glasali na prethodnim evropskim izborima...- Očekujem brzu odluku i nadam se da će ovaj sastanak rezultirati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.